Nyomtatás

17 éves menyasszonyt árvereztek el Dél-Szudánban

526

szomoruHeves indulatokat gerjesztett Dél-Szudánban, és a világ többi részén is egy Facebookon keresztül lebonyolított árverés, ahol egy kiskorú dél-szudáni menyasszonyra lehetett licitálni, az egészről pedig videó is készült – írja az MTI. A Dél-szudán középső részén található Eastern Lakes államban történt aukción legkevesebb öten tettek ajánlatot, köztük az állam kormányzóhelyettese is.

A legtöbbet kínáló férfi végül

  • ötszáz tehenet,
  • két luxusautót,
  • 10 ezer dollárt,
  • két biciklit,
  • egy csónakot
  • és néhány mobiltelefont adott a 17 éves lányért.

dobbenet

A férfi egyébként háromszor annyi idős, mint újdonsült neje, a kiskorú lány pedig a kilencedik felesége lett.

A lányt ezzel puszta árucikké alacsonyították. Felelősségre kellene vonni mindenkit, aki érintett emberkereskedelemben, illetve emberek elárverezésében.

– mondta az ügyben Philips Anyang Ngong emberi jogi ügyvéd, aki próbálta megakadályozni az aukció létrejöttét.

George Otim, a Plan International South Sudan helyi igazgatója azt is elmondta, jelentős helyi és nemzetközi felháborodást keltett, hogy a Facebooknak napokba telt eltávolítani azt a bejegyzést, ami az aukcióra irányított, még úgy is, hogy maga az aukció egyébként nem a közösségi oldalon zajlott, csak ott beszélték meg a részleteit. A technológia barbár felhasználása a kései rabszolgapiacokra emlékeztet – tette hozzá Otim.

Dél-Szudánban mélyen gyökeredző hagyomány, hogy a menyasszonyért cserébe hozományt – jellemzően teheneket – fizetnek, ahogyan a gyermekházasság is bevett szokás, annak ellenére is, hogy ez mára illegálissá vált. A lányok 40 százalékát adják férjhez 18 éves koruk előtt az ENSZ Népesedési Alapjának adatai szerint, Dél-Szudán kormánya pedig ugyan elítéli a gyermekházasságot, de úgy látják, a közösségek kulturális normáit nem tudják szabályozni.

Olyan esetek is előfordulnak egyébként, hogy olyan lányokat, akik nem az országban nőttek fel, Dél-Szudánba visznek és házasságba kényszerítenek. Sokszor a lányok azt hiszik, vakációra érkeznek, ehelyett

a családjuk elveszi tőlük az útlevelüket, és akaratuk ellenére férjhez adja őket.

(Forrás: index.hu)

guisaktavamo

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből