Nyomtatás

Esküvői nyakkendők

2688

Előbb-utóbb minden férfi életében eljön az alkalom, hogy nyakkendőt kössön. Van, akinek az érettségi bankett volt az utolsó alkalom, ahol a szülei a nyakába kötötték. Mások nap mint nap viselik e nemes kiegészítőt, olyan beosztásokban, ahol ez elvárt. De a hagyományos nyakkendőn kívül számtalan típus létezik, melyeket jellemzően csak különleges alkalmakkor hordunk.

Ilyen alkalmi nyakkendő a mindenki által ismert csokornyakkendő, amely szmoking és frakk kiegészítője. Elvétve hordanak csak hétköznap csokornyakkendőt az idősebb generáció tagjai, ezek általában színes és mintás, előre megkötött darabok. Nem kifejezetten elegáns és stílusos, de a szándék mindenesetre kedves.

Az esküvői nyakkendőnél célszerű a selyemből készülteket választani mert ennek a csillogása illik az esküvői ruhához, de mindenképp legyen természetes: gyapjú vagy kasmír, esetleg ezek keveréke, de semmiképp valami olcsó műszálas változat.

Fajtái

A kulturális különbségek miatt még a nyugati társadalmakban is eltérő, hogy mely országban milyen nyakkendőt részesítenek előnyben esküvőn a vőlegények. Míg Európa nagy részében a szmoking a legelfogadottabb fekete nyakkendővel, az angolszász országokban és az USA-ban is sokszor zsakettet viselnek hagyományos nyakkendővel.

Nyakkendő

Hagyományos és alkalmi öltönyökhöz ajánlott, de zsaketthez is viselik. A minőségi darabok selyemből vagy gyapjúból készülnek (utóbbi inkább a hideg évszakokra ajánlott), a selyem pedig a szövéstől függően lehet twill vagy jacquard. Előbbit a klasszikus stílus és a tompa fény jellemzi, míg a népszerű jacquard szövés ellenállóbb, és fényesebb felületet eredményez. Nyakkendő ás nyakkendő között is létezik különbség: a speciális seven fold tie nyakkendőt például ötször annyi selyemből szövik, mint az átlagos változatot, mivel a bélést is a nyakkendő anyagával töltik ki, amíg ki nem adja a formát. Ha vidám, színes darabot választunk is, a minőségre akkor is figyeljünk a nagy napon.

Csokornyakkendő

Feketében (black tie) szmokinghoz, fehérben (white tie) frakkhoz kell viselni, fordítva tilos! A fekete nyakkendő kizárólag selyemből készülhet, természetesen rosszabb minőségű műszálból is kapható (de esküvőn nem ajánlatos ilyen viselni), a fehér csokornyakkendő azonban pamutpikéből készül. Története a 17. századra nyúlik vissza, jelenlegi formája azonban csak 1870 körül alakult ki. Alapvető, hogy nem illik a menyasszonyt-Vendégeknek nem ildomos a vőlegényt túlöltözni, ezért a csokornyakkendő és a szmoking helyett a násznép tagjai válasszanak inkább egy elegáns öltönyt, sima nyakkendővel.

Plasztron vagy francia nyakkendő

Alkalmi öltönyhöz, ezen belül is első sorban a zsaketthez illő nyakkendő,amely rövidebb a sima nyakkendőnél, és csak selyemből készülhet. A hagyományos nyakkendőnél vastagabb anyagú, leginkább szürke vagy világos árnyalatú, esetleg fekete. A 19. század elején terjedt el, és leginkább az olyan nappali rendezvények, mint az esküvő kedvelt öltözéke lett a zsakettel.

Bocskai nyakkendő

Formájában a francia nyakkendőre emlékeztető, egy csomóra kötött, alálógó csokornyakkendő a végein (arany) rojttal, csipkével vagy hímzéssel díszítve, melyet kizárólag a magyar bocskai mellé viselnek. Anyaga jellemzően selyem vagy bársony. Léteznek végig egyforma szélességű, illetve a végein kiszélesedő. a gallér alá esőrészen elkeskenyedő változatok is. A fekete férfi ruhákhoz fekete vagy fehér nyakkendő illik, az ünnepi alkalmakon viselt fekete vagy fehér változaton aranyrojt vagy aranycsipke található.

Nyakkendőkötés

Ha nem tudsz nyakkendőt kötni az esküvő a legalkalmasabb időpont, hogy megtanuld. Az előre megkötött darabok viselését felejtsd el most, mert a legszebb az általad megkötött nyakkendő lesz!

(Forrás: avea.hu)

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből