Nyomtatás

Ki hova üljön az esküvőn? Így készíts ülésrendet!

1541

Legutóbb abban próbáltunk segíteni, kiket hívj meg az esküvődre. De ezzel még nem ért véget a fejtörés a nagy nappal kapcsolatban! Ha már tuti a vendéglista, adja magát a következő kihívás: vajon ki ki mellett foglalna helyet legszívesebben?

Kell-e ez a macera egyáltalán?

Ha kis létszámmal terveztek, például 25 főt láttok vendégül, akkor nem is feltétlenül szükséges, hogy előre leosszátok a helyeket. Ha viszont a násznép ennél jelentősebb méretű, már megéri alaposan elgondolkodni az ülésrenden. A meghívottak egyrészt értékelni fogják a figyelmes gesztust, hogy előre kijelölt helyet kapnak, másrészt így megkönnyítitek a felszolgálók dolgát is, ha bárki egyéni étrendet kérne.

Rajzoljatok, számoljatok és tervezzetek!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy időben belekezdjetek a szervezésbe! Szánjatok rá legalább egy hetet a ceremónia előtt, hiszen az utolsó pillanatok kapkodásából semmi jó nem sül ki. Nem árt, ha ilyenkor bevettek egy Excel táblázatot is, ahol külön oszlopokba gyűjtitek a meghívottakat: a vőlegény és menyasszony rokonait, barátait, kollégáit és egyéb ismerőseit.

Persze, ha éppenséggel viszolyogtok az Exel tábláktól (és higgyétek el, ezzel nem vagytok egyedül!), akkor akár le is rajzolhatjátok az asztalokat, vagy épp post-itekre írva rendezgethetitek a neveket.

Merjétek felrúgni a szabályokat!

A hagyományos ülésrend szerint a középpontban természetesen az ifjú pár foglal helyet, a menyasszony mellett a koszorúslányok, a vőlegény mellett pedig az ő legjobb barátai. Ami a szülőket illeti, ők mind a négyen közös asztalnál ülnek a nagyszülőkkel és a testvérekkel együtt. 

Ez azonban nem jelenti, hogy ti ne térhetnétek el a bevett szokástól! Ha például a szülők elváltak, és nem ápolnak jó viszonyt, külön asztal mellé kell kerülniük. És ha esetleg mindkét fél szüleinél ez a helyzet, akár négy külön asztalban kell gondolkodnotok.

Nem árt egy kis stratégiai érzék!

Ha egymásnak ismeretlen emberek kerülnek össze – és akár ez is megtörténhet -, gondoljatok bele egy percre, vajon hogy telik majd számukra az este! Lesz közös témájuk, vagy hamar beáll a kínos csend?

Ki hajlamos túl sokat inni, és ki az, aki a részeg viselkedéstől könnyen kiakad? Ki nyomul rá az összes lányra, és ki az, akit ez lefáraszt? Ki szokott két sör után fennhangon poltizálni, és ki az, aki ezt hajlandó végighallgatni? És ott vannak persze a jó lehetőségek is: néha előre érezni, hogy két (vagy több) ember vagy társaság egyszerűen imádná egymást.

Ilyenkor fontos tekintetbe venni azt is, ha bizonyos meghívottak közt évtizedes viszály áll fenn. Ha '85—ben a lagzin Mari néni Pista bácsira borította a levesestálat, foglaljanak helyet egymástól minél messzebb! Az viszont külön kellemessé teheti az estét, ha egymást rég nem látott barátokat, osztálytársakat vagy volt kollégákat ültettek össze – így átbeszélhetik az eltelt éveket, és még hónapokig téma lesz, ki mennyit változott.

(Forrás: eskuvotippek.hu)

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből