Nyomtatás

Kis esküvő vagy nagy esküvő? Előnyök és hátrányok

1230

Ha valaki már belekóstolt az esküvőszervezésbe, egészen biztosan a legelején találkozott azzal az eldöntendő kérdéssel, hogy mekkora lépteket tegyenek a vendéglista összeállításában; sőt mi több, szinte elsőként tette fel magának azt a kérdést, hogy milyen volumenű esküvő szervezésébe vágjanak bele. Legyen csak kettesben egy tengerparton? Vagy inkább elszökve a világ elől szűk családi körben? Esetleg egy óriási bulit csapjunk a barátokkal? Kis esküvő vagy nagy esküvő? Ez itt a kérdés.

A legtöbb esetben két véglet működik: vagy odacsoportosul Magyarország népsűrűségének döntő százaléka, vagy pedig dacolva a szülők akaratával és az elvárásokkal, a pár szigorú határt húz a létszámban és az esküvő méretében. Mint mindennek, az előbbi két lehetőségnek is megvan a maga előnye és hátránya – mi pedig csokorba szedve pontokba gyűjtöttük ezeket, hogy milyen érvek szólnak egyik és másik mellett; ezzel is bízva abban, hogy kicsit megkönnyíthetjük számotokra a választást.

Ugyan egy szűkkörű esküvő minden szempontból könnyebbnek és kivitelezhetőbbek tűnik, de sokszor épp ennél a legnehezebb meghúzni a határokat, kiváltképp ha nagy a családi és baráti körötök. Utánozhatatlan előnye viszont a meghittség, a családiasság és az, hogy nem kell a pódiumon lennetek egész nap; valóban szólhat csak kettőtökről és a szerelmetekről ez a nap, mindenféle sallang nélkül.

Előnyei:

  • Könnyebb alacsonyan tartani a költségeket. A legnagyobb tétel – sokszor a dekoráció mellett – a helyszín és a vacsora, így magától értetődően kevesebb vendég kevesebb költséget is hoz magával. Ezáltal jobban tudtok olyan szolgáltatásokra fordítani, ami kiemelt szerepet játszik számotokra.
  • Azokkan ünnepelhettek együtt, akik közel állnak hozzátok és fontosak számotokra.
  • Bár az elintéznivaló nem lesz a nagy esküvő töredéke, de mégis elegendő kevesebb idő a szervezésre. Kisebb esküvőhöz például sokkal gördülékenyebben találtok még elérhető helyszínt.
  • Könnyebben hódolhattok a személyes kedvenceiteknek, például lehetőségetek van kulináris vacsorát választani, nincs szükség több száz emberhez való alkalmazkodáshoz
  • A kisebb befogadóképességgel bíró helyszínek száma sokkal magasabb, így könnyebben találtok számotokra megfelelő lokációt.
  • Elutazhattok – akár szűk családi körrel együtt – külföldre is.
  • Nincs szükség nagy létszámú vendég szállásával kapcsolatos teendők lebonyolítására.

Hátrányai:

  • Általában nagyon sok kompromisszumot igényel a szülő-gyermek viszonylatában. A legtöbb konfliktus jellemzően a vendéglistából fakad, és sok szülő nehezen fogadja el, ha nem hívjátok el azokat a rokonokat, akikhez ők kötődnek, vagy akiknek az esküvőjén az előző években ők részt vettek.
  • Nem feltétlenül fog felrobbanni a tánctér a vendégek tucatjainak táncbajnokságától, így ha úgy érzitek jól magatokat, ha nagy buli vesz körül, és feszélyez, hogy jól érzik-e magukat a meghívottaitok, akkor a kis esküvő gyakorta nyugodtabb légköre nem a legideálisabb számotokra.
  • Mivel kisebb a násznép, jellemzően nem tudtok egy ötös lottó nyereményével megegyező nászajándékkal kalkulálni.
  • Egy másik országban tartott kis esküvőnél nem érdemes azzal számolnotok, hogy a költségek alacsonyabban tarthatóak.
  • Elkerülhetetlen a gyermeki sértődés bizonyos ismerősök, rokonok részéről.


Olvass tovább: Kis esküvő vagy nagy esküvő? Előnyök és hátrányok

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből