Nyomtatás

Kötni vagy nem kötni? Kisokos a házassági szerződésről

960

Jövőbe látóak nem lehetünk, előrelátóak viszont igen, ez pedig megelőlegezi a kérdést: vajon van-e jelentősége házassági szerződés kötésének, és ha igen, milyen tartalommal? Az alábbiakban néhány olyan kérdést teszünk fel, amelyek legfőképp jogi, de gyakorta érzelmi síkon segítenek eligazodni a házassághoz kötődő megállapodásokban.

A legtöbb népmese, szerelmes történet, sőt maga a házassági eskü is arról szól, hogy míg világ a világ – sőt még utána is – összetartozunk és boldogan élünk. Ez pedig így van rendjén. Megtaláljuk a másik felünket, szerelemből házasodunk, egy életre tervezünk. Viszont az élet olykor rendhagyó történeteket ír. Ezek nem feltétlenül baljósak, csupán mások, mint amit évekkel ezelőtt elterveztünk. Érthető módon viszont már az esküvő előtt a „borúlátó” színében feltűnni kényes kérdés, és nem ez az első, amely eszedbe jut, miközben a legromantikusabb fogadalmadat írod erre a napra.

A megfelelő kommunikáció

Ismeritek Gábor Zsazsa mondását, miszerint „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát”? Ez is egy sajátos opciója a házasságkötési szándéknak, de érdemes a dolgot a másik oldaláról górcső alá venni.

A közös életet egy vagyonjogi megállapodással indítani visszás lehet, ha azt nem övezi megfelelő kommunikáció. A mérleg könnyen átbillenhet a bizalmatlanság oldalára – különösen ha az egyik fél nagyobb vagyonnal száll be a házasságba –, ugyanakkor egy szerződés sokkal több annál, minthogy válás esetén hogyan fűrészelitek két részre a közös kanapét és a nagymamától kapott porcelánt.

Ha felmerül a szerződés kötésének a gondolata, nem úgy kell tekintened a kapcsolatotokra, hogy eddig voltál a barátnője, majd a jegyese, végül – feleség helyett – az üzlettársa. Egy vagyonjogi megállapodás sokkal inkább mankó a kezetekben, és a közhiedelmekkel ellentétben nem csak akkor válhat előnyötökre, ha szétválnának útjaitok, hanem akkor is, ha egyikőtök nagy kockázattal járó üzleti tevékenységet folytat, vagy épp akkor, ha valamilyen adósság felhalmozódására kerül sor. Elvégre a vagyonközösség nem csak az iménti „ház-tartásra” terjed ki, hanem a jóban-rosszban részből az utóbbira is.

Fontos, hogy mindezt mérlegelve beszéljetek a megállapodás megkötéséről, és pontot tegyetek annak a gondolatmenetnek a végére, hogy ez nem a másik megkérdőjelezéséről, vagy arról szól, hogy már most a házasság végét tervezitek.

Olvass tovább: Kötni vagy nem kötni? Kisokos a házassági szerződésről

(Esküvő Világ)

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből