Nyomtatás

Ómama: Az embereknek ma minden kell és azonnal

1096

Az Ómama neve divat és jelmezes berkekben fogalom: ők kínálják Budapesten a legkülönlegesebb vintage kiegészítőket. A 19. század végétől napjainkig vannak kincseik és ritkaságaik ikonikus divatházaktól, az üzlet komoly gyűjtők és külföldi viszonteladók zarándokhelye is.

Míg a szubkultúrák között mindig volt olyan, amely letűnt évtizedek öltözködéséből és életstílusából merítkezett, ma, talán a tömeggyártás tobzódása miatt is nagyobb az igény a vintage ruhákra és kiegészítőkre, mint valaha. Az elmúlt években már a hírességek is előszeretettel választanak a vörösszőnyeges megjelenésükre is több évtizedes ruhákat a dizájnerek legfrissebb kreációival szemben, az ikonikus divatházak klasszikus darabjainak pedig világszerte egyre növekvő és pezsgő piaca van.

Nem csoda, hogy órákat bent tölt egy vásárló az Ómama Antikban, ahol meg is elevenedik az elmúlt több mint 100 év: divatékszerek, ruhák, cipők, kalapok és táskák, kendők és napszemüvegek, üvegtárgyak, kerámiák és lakberendezési tárgyak eklektikus egyvelege fogadja a betévedőket. Az Ómama Antik üzletvezetője, a művészettörténész-műtárgybecsüs Szeri Ákos pedig mesél: a legtöbb ott található tárgynak különleges története van. „Ezt a gyöngyös erszényt Blaha Lujza ajándékozta a varrónőjének” – meséli, miközben kiveszi a vitrinből a legkülönfélébb tárgyakat. 1992-ben nyitott a Szent István körúton az Ómama Bizsuja (a mai napig ott található) és 1999-ben a Frankel Leó utcában az Ómama Antik. „Egy idő után már nem fértek be a ruhák az üzletbe, és itt kezdtük tartani. De a legnagyobb választékot akkor is kiegészítőkből tartjuk, arra van igazán nagy igény” – mondja. 

Ómama kincsei

A legjobb helyen járunk, ha például Hermés selyemsálat, Dior, Yves Saint Laurent és Chanel bizsukat és ruhákat keresünk. De akkor is, ha mondjuk Balenciaga tweed-kosztümöt, Rotschild Klára Chanel-fazonú kosztümjeit és ruháit, vagy éppen földig érő estélyit az 1930-as évekből, Gucci bőrtáskát keresünk az 1950-es évekből. De nemcsak ikonikus divatházak darabjait foghatjuk a kezünkbe az Ómamában, hanem magyar történelmi személyek tárgyait is: került már be hozzájuk a Széchenyiektől származó férfi nadrágtartó vadonatújszerű állapotban, bordó selyembársonnyal bevonva, acélgyöngyökkel az 1840-es évekből. De az Esterházy-családtól származó tárgyakat is az Ómamába vitték be: az üzletvezető kezei között volt Esterházy Miklós feleségének, Cziráky Margitnak az imádságoskönyve és bútorai is, Karády Katalin bundája Muráti Lili estélyi- és délutáni ruhái mellett. De az is előfordulhat, hogy éppen egy olyan bizsun, táskán, övön vagy púderkompakton akad meg a szemünk, ami korábban Ticharich Zdenka – akit többek között Rippl-Rónai József és Batthyány Gyula is megfestett – zongoraművésznőé volt. 

Olvass tovább:  Ómama: Az embereknek ma minden kell és azonnal

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből