Nyomtatás

A templomi esküvőről

1410

Megoszlanak a vélemények a templomi esküvőt illetően, vannak, akik nem tartják fontosnak, de legalább ennyien, ha nem többen vélik úgy, hogy a templomi az igazi esküvő. Valljuk be, a filmvásznon sem véletlenül egy templom jelenik meg, ha esküvői jelenetről van szó.

Egyrészt a kora középkorig visszanyúló hosszú hagyománya pátoszt kölcsönöz neki, másrészt, mivel templomban csak egyszer házasodhatunk – legalábbis a romai katolikusok –, így komolyabb színezetet is kap a dolog, mint a polgári esküvő: Isten előtt mindig az lesz a férjünk vagy a feleségünk, akinek a templomban mondtunk igent. A legtöbben mégis nem a fentiek miatt döntenek a templomi esküvő mellett, hanem azért, mert valóban sokkal romantikusabb és felemelőbb, mint egy hagyományos polgári szertartás. Gondoljunk csak a templomok hatalmas belső terére, a falalkat borító freskókra, a hosszú padsorokra, vagy az orgona semmi mással össze nem hasonlítható hangjára. 

Hol, kivel, hogyan…

Kérdésként szokott felvetődni, hogy akkor is lehet-e templomi esküvőt tartani, ha csak a házasulandók egyik tagja romai katolikus, a másik pedig más felekezetnek a tagja? Igen, csak ebben az esetben a katolikus félnek alá kell írnia egy nyilatkozatot, hogy katolikus szellemben fogják nevelni a születendő gyermeket. Kevesen tudják, de még akkor is lehet templomi esküvő, ha egyik fél sem katolikus, de ehhez püspöki beleegyezés kell, a bevett szokás azonban az esküvő előtti kikeresztelkedés. Bár ezzel szinte mindenki tisztában van, de azért megemlítjük, hogy templomi esküvőre, csak a polgári szertartás után kerülhet sor.

Ez egyébként nem mindenütt van így, Európa több más országában lehetséges csak templomi esküvőt tartani is. Fontos figyelni rá, hogy bármilyen templomot lehet választani az esküvő helyszínéül, de előtte legalább három hónappal be kell jelentkezni, mivel jegyesoktatáson kell részt vennie a házasulandóknak. Nem kell megijedni tőle, igazából ezen csak tanácsokat kapunk a jó házasság titkairól és persze a keresztényi gyermeknevelés fontosságáról. Az oktatásnak egyébként megvan az az előnye is, hogy a ceremóniát lebonyolító pap meg fog ismerni benneteket és így személyesebb hangvételű lesz a szertartás.

(Forrás: www.eskuvotippek.hu)

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből