Nyomtatás

Ki mit fizessen az esküvőn? Szokások régen és ma...

778

Nem is olyan régen még nagyon szigorúan szabályozták, hogy az esküvői készülődés során mit kell állnia a menyasszony, és mit a vőlegény családjának. Ma ezek már nincsenek kőbe vésve. Főleg, hogy a párok többsége együtt él és közös háztartást vezet a menyegző előtt is.

Mindenképp dolgozzatok ki egy olyan költségvetést, amely a legjobban megfelel nektek és a családotoknak. Illetve kalkuláljátok, hogy mit engedhettek meg magatoknak.

Elő a ceruzával, a papírral, és számoljatok! Ha ragaszkodtok a szokásokhoz, az alábbi segítség jól jön!

Szertartás
A polgári és az egyházi ceremónián is felmerülhetnek költségek. A legtöbbször számolni kell bérleti díjjal. Ha külső helyszínen zajlik a ceremónia, akkor az anyakönyv- vagy szertartásvezető kiszállási díját is rendezni kell. Ez többnyire a vőlegény pénztárcáját terheli. A szükséges dekorációkat, virágokat viszont a menyasszony szokta rendezni.

Esküvői ruha
Az ara családja fizeti a menyasszonyi ruhát, a fátylat és az egyéb kiegészítőket, így a fülbevalót és a fehérneműt is. A vőlegény családja állja a leendő férj teljes felszerelését, a cipőtől a nyakkendőn át az öltönyig.

Virágok és dekoráció
Kevesen tudják, de a hagyományok szerint a vőlegény fizeti a menyasszonyi csokrot, továbbá a tanúk kitűzőit. Az anyáknak és nagymamáknak is illik köszönetként virággal kedveskedni. Előbbit a leendő férj, utóbbit az ara fi!nanszírozza. A menyasszony fizeti még a koszorúslányok csokrait is.

Lakodalom
Ha szeretnétek próbavacsorát, akkor azt általában a vőlegény szülei állják. Míg a menyasszony családját terheli a lakodalom szinte teljes költsége, a zenészek díja, a vacsora, a dekoráció, a köszönetajándék, sőt még a fotós is.

Nászút
Bár ma már a legtöbb pár az esküvőn befolyt összeg egy részét fordítja nászútra, régen ezt a vőlegény családja fizette. A lényeg, hogy előre egyeztessetek arról, hogy ki mit tud vállalni. Nem lesz vita, ha mindent felesben álltok, esetleg a meghívottak arányában osztoztok a költségeken.

Ha már mindent kikalkuláltatok, akkor kezdhetitek megálmodni a részleteket!

(Forrás: www.eskuvotippek.hu)

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből