Nyomtatás

Te is tavasszal készültél férjhez menni? A te esküvőd is elmarad(t)?

595

Ha az elmaradt esküvő esete Téged is érint és nem hagy nyugodni, akkor ez a cikk Neked szól! Mit tehetsz ebben a helyzetben? Milyen pszichés hatásai lehetnek a történteknek? Hogyan hozd ki a legjobbat a lehetőségeidből? Lindák Linda párterapeuta és pszichológus most tanácsaival segít, hogyan kezeljétek az elmaradt esküvőt, és hogyan vészeljétek át ezt a cseppet sem könnyű időszakot!

A legtöbb nő már kislányként eltervezi, hogy milyen esküvője lesz. Élete egyik legfontosabb napjának tartja, amikor fehér ruhában, oldalán az „igazival” vonulhat az oltár elé. Pont ezért olyan sokkoló, mikor ezeket a többéves, évtizedes álmokat rendeletileg, egyetlen tollvonással keresztülhúzzák. Összetörnek az álmok, és hónapok szervezőmunkája megy füstbe. Arról nem is beszélve, hogy milyen anyagi vonzata lehet a halasztásnak, lemondásnak. Vagy mi a helyzet akkor, ha a menyasszony kisbabát vár, esetleg a pár felvenné a babaváró kölcsönt?

Az első elkeseredés, dühroham után ezer gondolat cikázik a fejetekben:

  • Jó, jó, hogy lagzi nem lesz, de azért az esküvőt tartsuk meg az eredeti időpontban?
  • Ha lesz lagzi, akkor mikor? Beláthatatlan, hogy mennyi idő múlva lehet biztonságosan megrendezni egy nagy létszámú eseményt. Mikorra találunk egyáltalán időpontot?
  • Le kell cserélni a helyszínt, amit már egy éve lefoglaltunk?
  • Mi van, ha az új időpontban nem érnek rá azok a szolgáltatók, akikkel dolgozni szerettünk volna? Ha más már lefoglalta akkorra az álomruhát?
  • Lehet, hogy hét közben kell megtartanunk az esküvőt? Vagy ha mindent az eredeti tervek szerint szeretnénk megvalósítani, egy évet is várnunk kell?

Elmaradt esküvő és a vele járó problémák

Pszichésen van, akinél az esküvő lemondása miatt ugyanazok a folyamatok játszódnak le, mint gyász esetén. Ugyanazon az öt szakaszon mehetsz át:

  • Az első reakció a tagadás: „Nem, ez nem lehet igaz! Biztosan csak egy rossz álom!
  • Ez után következik a harag: haragszol mindenre és mindenkire – a járványra, a kormányra, az egész világra, még akár a párodra is.
  • A harmadik szakasz az alkudozás „Ó, mi csak negyvenen vagyunk, az igazán nem sok! Egyébként is alig van még beteg az országban! Nagyon vigyázni fogunk, hadd tartsuk meg az esküvőt!
  • A legijesztőbb a depresszió: mélységes szomorúság, befelé fordulás, érdektelenség, sírás.
  • Végül jön az elfogadás: „Na jó, akkor nézzük, mit lehet csinálni!

Aztán indul ezerrel az átszervezés: telefonok százai a rokonoknak, helyszíneknek, szolgáltatóknak. A feszültség, a stressz természetesen óriási. Egy esküvő megszervezése egyébként is sok feszültséggel jár. Amin egyszer már végigmentetek, az most kezdődik elölről, csak sokszoros fordulatszámon. Természetes, hogy ebben a felfokozott helyzetben könnyebben robbannak ki viták, könnyebben törik el a mécses.

Két nagyon különböző forgatókönyv játszódhat le.

A rosszabbik az, ha a felgyülemlett feszültséget nem tudjátok kezelni és egymáson vezetitek le. A viták ebben az esetben annyira elmérgesedhetnek, hogy akár a kapcsolat is veszélybe kerülhet. A jobbik változat, ha a nehézségek összekovácsolnak benneteket, vállvetve, közös erővel oldjátok meg a problémákat.

Nem mindegy, hogy hogyan álltok hozzá a helyzet kezeléséhez: tragédiaként fogjátok fel vagy kihívásként. Újabb erőpróbaként, melynek során bebizonyíthatjátok, hogy milyen jó páros vagytok! Gondolj bele, egy életen át sztorizhattok arról, hogy milyen kalandokon mentetek át, amikor a koronavírus-járvány miatt elmaradt az esküvőtök! Másrészt olyan tapasztalatokat szerezhettek, amelyek segítségével életetek későbbi szakaszaiban jelentkező problémákat is könnyebben meg tudjátok oldani.

Elmaradt esküvő esetén mit tehetsz?

Mit tehetsz most? Hogyan jöhetsz ki legjobban a helyzetből? Íme 9 jótanács!

1.

Lehet, hogy szükség lehet az esküvő és a lagzi időpontjának szétválasztására. De ez ne izgasson: a hivatalos részt meg tudjátok valósítani, így ha kisbabát vársz, vagy hitelt akartok felvenni, mehet minden a maga útján. A lakodalom pedig jöhet a járvány lecsengése után. Ha mégis azt szeretnéd, hogy ne csak a tanúk hallják, amikor az anyakönyvvezető előtt kimondjátok az igent, akár közvetíthetitek is a szertartást a neten.

2.

Nagyon fontos a rugalmasság. Nem érdemes mereven ragaszkodni az eredeti elképzeléseidhez, mert annak a megvalósításához kell a legtöbbet csúsztatni az időponton. Másrészt, ha rugalmas vagy, valószínűleg kevesebb feszültség és konfliktus adódik a szervezés közben, kevésbé fogsz sérülni.

3.

Ilyen esetekben hasznos lehet az átkeretezés. Próbálj magyarázatokat, érveket keresni, hogy milyen haszna, jó oldala van annak, hogy későbbi időpontban tartjátok meg a lakodalmat. Például: „Legalább látjuk, hogy hogy viselkedik a másik krízishelyzetben!” „Az első szervezésből rengeteget tanultunk, most csinálhatjuk másképp, vagy jobban.” Összpontosíts a jó dolgokra, ne csak a negatívumokat vedd észre!

4.

Nagyon elmélyítheti a kapcsolatotokat, ha ebben a rendkívüli helyzetben megengeditek, hogy kedvesetek meglássa gyengeségeiteket. Most kimutathatjátok félelmeiteket, sebezhetőségeteket. Ezt ritkán fedjük fel egymás előtt, ezért az intimitást erősíti. Ha empatikusan, együttérzőn viszonyultok egymáshoz, az óriási erőforrást biztosít a nehézségekkel való megküzdéshez.

5.

Tudom, a járványhelyzetben nem egyszerű, de találjatok módot a stressz levezetésére! Sétáljatok, fussatok, táncoljatok, hallgassatok zenét, készítsetek egy illatos fürdőt, vagy csináljatok bármi olyat, ami eddig bevált!

6.

Csak nyugodt állapotban üljetek le megbeszélni a szervezési feladatokat! Ha elárasztanak az érzelmek, veszekedni kezdtek, tartsatok szünetet! Jó döntéseket csak nyugodtan lehet hozni.

7.

Használjátok ki az időt arra, hogy az esküvő mellett a házasságra is felkészüljetek: Beszélgessetek a terveitekről, céljaitokról! Állítsatok fel egy közös szabályrendszert, ami alapján a kapcsolatotokat működtetni fogjátok! Figyeljetek oda egymás érzelmi igényeinek kielégítésére. Az ilyen traumatikus helyzetben, amibe most kerültetek, különösen fontos, hogy érezzétek partneretek szeretetét.

8.

Arra is vigyázzatok azonban, hogy ne váljon sokká a másik jelenléte. Időnként maradjatok kicsit egyedül, töltődjetek fel, foglalkozzatok magatokkal! Akár edzhettek is, hogy igazán jó formába kerüljetek az esküvő időpontjára.

9.

Jó közös szórakozás lehet, ha készítetek egy weboldalt az esküvőtöknek. Feltehetitek a legfontosabb információkat, dokumentálhatjátok a felkészülés folyamatát, tehettek ki magatokról fotókat, írhattok megismerkedésetekről vagy a kapcsolatotok történetéről. Ennek többféle haszna is lehet: egyrészt lekötitek, szórakoztatjátok magatokat, másrészt tarthatjátok a kapcsolatot a rokonokkal, barátokkal, meghívottakkal. Ma már több szolgáltatónál lehetőséged van sablonokból, ingyenesen is honlapot készíteni.

Ha mindezek ellenére azt tapasztalod, hogy nem tudsz kikerülni a depresszív állapotból, elviselhetetlenné fokozódnak a konfliktusok, nem tudod kezelni a helyzetet, kérd szakember segítségét. Az ő közreműködésével gyorsabban, kerülő utak nélkül, hatékonyabban kezelheted problémáidat és válhatsz újra elégedett, boldog, mosolygós menyasszonnyá.

(Forrás: www.elkeltem.hu)

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből