2021. április 22., csütörtök - Csilla

Magazin

29 megdöbbentő esküvői szokás – kontinensről kontinensre!

60

Tudjátok, hogyan zajlik egy esküvő Thaiföldön, Tunéziában vagy éppen Skóciában? Bármerre járunk-kelünk, minden országban van olyan esküvői szokás, ami egyszerűen lenyűgöz bennünket. Ezek a hagyományok néhol eltérnek egymástól, míg máshol nagyon hasonlítanak egymásra. Most olyan esküvői hagyományokat mutatunk nektek, amelyek bizonyítják, hogy milyen színesek is az esküvők szerte a világban. Tartsatok velünk!

29 izgalmas külföldi esküvői szokás

1. Finnország

Ugye ti sem hittétek, hogy a finnek kihagyják az esküvő táján a szaunázást? A hagyományos esküvői szauna a szertartás előtti napon zajlik, és a menyasszonyon kívül az édesanyja és a koszorúslányok is részt vesznek rajta.

2. Svédország

A svéd lagzikon a vendégek számára teljesen természetes, hogy megcsókolják a menyasszonyt és a vőlegényt, ám erre csak akkor kerülhet sor, ha a másik fél éppen nincs a teremben. Ha például a menyasszony elmegy felfrissíteni magát, akkor a női vendégek sorba állhatnak a vőlegény csókjáért.

3. Japán

Biztosan láttatok már olyan esküvői fotót, amin egy fehér kimonós menyasszony szerepel.  Ő a sintoista esküvők legjellegzetesebb alakja, és az a különlegessége, hogy akár hétszer is átöltözhet a nagy napon, mindig más színű kimonóba. Egy selyem esküvői kimonó ára 1000 dollár is lehet, emiatt egyre kevesebben ragaszkodnak a hagyományokhoz. Egy japán mondás úgy tartja: „Aki három lányt férjhez ad, az koldusbotra jut”.

4. Görögország

A szertartást előtti napokhoz sok szokás köthető, ilyen az „Ágy napja” is. A hagyomány szerint a menyasszony és a hajadon ismerősei összegyűlnek az ifjú pár leendő otthonában, megvetik az ágyat, majd a vőlegény bejön a szobába és összetúrja. Ez háromszor ismétlődik meg, végül elégedetten távozik. Ezután a lányok rózsaszirmokat és pénzt szórnak az ágyra.

5. Olaszország

Egyes tartományokban az ifjú pár bonboniere cukorkákkal köszöni meg a násznépnek, hogy részt vettek az esküvőjükön. A csomagba öt cukorka kerül (a belseje mandula, a külső része pedig fehér cukormázzal van bevonva), melyek az egészséget, a boldogságot, a gazdagságot, a hosszú életet és a termékenységet jelképezik.

6. Oroszország

Akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, azok a májusi esküvőket rossz ómennek tartják, ezen kívül a pravoszláv előírások szerint sem szerdán, sem pénteken nem szerencsés házasodni. Ugyanez vonatkozott a böjtök idejére, vasárnapra, minden hónap tizenkettedikére, és a nagyobb templomi ünnepekre, ezért az engedélyezett napokon igen nagy zsúfoltságra lehet számítani.

7. Spanyolország

A spanyol esküvői hagyományok szerint a vőlegény 13 ércpénzt adott át a menyasszonynak, ezzel jelképezve, hogy gondját fogja viselni a családnak. Ez a szokás megmaradt, de egy kicsit változott az évek során, ugyanis már a menyasszony is készül pénzzel, amit kicserél a vőlegényével.

8. Horvátország

A násznép tagjai pénzt adnak ajándékba az ifjú párnak, amelynek legalább 100 euró az összege. Ha a vendégek anyagi lehetőségei nem engedik ezt meg, általában nem mennek el az esküvőre, mert úgy tartják, hogy nem szabad megtörni az esküvői hagyományokat.

9. Hollandia

A polgári esküvőt általában szűk családi körben tartják, majd utána közösen elmennek egy étterembe vacsorázni. Az igazi móka a tágabb családdal és barátokkal ez után kezdődik, bár nem tart hajnalig, és nincs menyasszonytánc sem. Éjjel egy óra körül kávé felszolgálásával jelzik a vendégeknek, hogy vége a mulatságnak, addig pedig egy Dj szórakoztatja a násznépet.

10. Törökország

A stafírungot a lánygyermek megszületése óta gyűjti a család. A lány hozományként háztartási gépeket, bútorokat, törölközőket, ágyneműket és takarókat kap, és van, amit ő maga hímez. Egy héttel az esküvő előtt az a szokás, hogy a stafírungot bárki megszemlélheti, sőt, a házassági szerződésben azt is felsorolják, hogy ki milyen hozományt vitt a házasságba.

11. Írország

Régen a szertartás utáni fogadást a családi házban tartották, ahol hagyományosan mézbort ittak, és beszédeket mondtak. Az ír menü szóda, kenyér, sózott marhahús és káposzta volt, az édesség pedig gyümölcstorta volt mandulával, mazsolával, és brandyvel.

12. Egyiptom

Az esküvő előtti éjszaka összegyűlnek a rokonok, barátok és szomszédok, hogy megünnepeljék a Henna Éjszakáját. Általában az asszonyok a lányos házához mennek, ahol a menyasszony rózsaszín selyemből készült ruhát visel, és hennával van megfestve a keze és a lába. A nők egész éjjel táncolnak és énekelnek, akárcsak a férfiak, akik a vőlegény házánál gyűlnek össze ezen az éjszakán.

13. Namíbia

A hagyomány szerint csak akkor válhat Namíbiában a menyasszony az új család tagjává, ha a ceremónia előtt elrabolják, ezt követően pedig egy bőrből készült kalapot tesznek a fejére.

14. Tunézia

Az országban összesen 7 napig tart az esküvői mulatozás, ahol főleg a menyasszony gazdagságát, szépségét és báját helyezik előtérbe.

15. Mongólia

Amikor egy pár elhatározza, hogy összeköti az életét, levágnak egy kiscsirkét, kibelezik, és szemügyre veszik a máját. Ha a belső szerv szerintük egészséges, megállapodnak az esküvő időpontjában, amennyiben viszont gond van vele, levágnak egy újabb csirkét, és ezt egészen addig folytatják, amíg nem találnak egy megfelelően egészséges májat.

16. Brazília

A brazil esküvőkön a dobócsokor helyett egy kis műanyag vagy plüssfigurát dob a menyasszony a női vendégek közé, amely Saint Antonit, az esküvők védőszentjét mintázza.

17. Mexikó

A mexikói esküvőkön mielőtt megülték volna a lakodalmat, a hagyományokhoz híven fegyverlövések dördültek el a levegőben. A nyitótáncnál a vendégek megfogták egymás kezét és egy szív alakot formáltak a fiatal pár körül.

18. Kanada

A kanadai lagzikon „zoknitáncot” járnak a pár még nem házas testvérei, és összegyűjtik a zoknira tapadt összegeket a párnak. Más vidékeken annyiban módosult ez a szokás, hogy annak adják a pénzt, aki a legviccesebben táncol a zokniban.

19. USA

Talán nem lep meg benneteket, az amerikaiak nagyon szeretik a feltűnő lánykéréseket, ezért nem ritka, hogy rögbi vagy kosárlabda mérkőzés közben a kivetítőre van felírva a nagy kérdés, vagy esetleg egy tv műsorban teszik fel a klasszikus „Leszel a feleségem?” kérdést.

20. Skócia

A skót hagyományok szerint a menyasszonyi ruhát a vőlegény vásárolja, míg a vőlegény az ingét a menyasszonyától kapja. Egyes vidékeken a nagy nap előtt bekenték a párt feketére és úgy vitték körbe a falun vagy városon. Ugye az a skót esküvői szokás ismerős számotokra, hogy a házassági szándék bejelentése után a skót vőlegénynek meg kell küzdenie a menyasszonyáért? Ez a szokás mára már inkább csak egy játék, mely során különféle feladatokat kell megosztani a vőlegénynek, és mindenféle akadállyal kell megküzdenie?

21. Marokkó

Egy hagyományos marokkói esküvő általában 4-7 napig tart. Érdekes esküvői szokás, hogy a menyasszonyt megfürdetik tejben, majd ezután esküvői hennát kennek a kezére és a lábára.

22. Szudán

Bevett esküvői szokás, hogy a menyasszony és a vőlegény megcsókolja a szülei térdét. Ezzel áldást kérnek tőlük, és megígérik, hogy közös életük során is szolgálni fogják őket.

23. Sri Lanka

A menyasszonyok ruhája a keleti és nyugati hagyományokat ötvözi, a lányok gazdagon hímzett selyem szárit viselnek. Egy biztos, a menyasszony ékszereinek páratlan számú követ kell tartalmaznia, ugyanis csak ez hoz szerencsét.

24. Tibet

A menyasszony az esküvő előestéjén kapja meg a menyasszonyi ruháját, és kiegészítőit, ezeket a vőlegény hozza el neki. A viselet része egy olyan fejdísz, amelybe ezüst érméket, és egy kis Buddha amulettet fűznek.

25. Bulgária

Gondoltátok volna, hogy Bulgáriában hagyományos esküvői szokás, hogy a rokonok a menyasszony arcát fehérre festik, és díszített ezüst szálakat lógatnak elé.

26. Franciaország

Régen a francia menyasszonyok gyöngyszürke vagy kék menyasszonyi ruhát viseltek. Ez az első világháborút követően változott csak meg, ezután azonban minden menyasszonynak hófehér ruhát kellett viselnie. A kesztyű sokáig kötelező eleme volt a szettnek.

27. Németország

Imádnivaló német esküvői szokás, hogy a család és a barátok egy esküvői újságot készítenek a párnak, amelyet a fogadáson eladnak. A pénzt pedig a pár a nászútra fordíthatja. Ez az újság a Hochzeitszeitung, amely képeket és történeteket tartalmaz a menyasszonyról és a vőlegényről. Persze nem minden háznál készülnek ilyen meglepetéssel, az idők során természetesen a német esküvői szokás és hagyományok is változtak.

28. Szerbia

A szerb esküvők végén a pár a vőlegény házába megy, ahol a vőlegény édesanyja mézzel és vajjal keni be az ajtót. Ezután megajándékozza a menyasszonyt pénzzel, búzával és almával, hogy egészséges és szerencsés legyen.

29. Thaiföld

Egy thai esküvőn központi szerepet játszanak az ajándékok.  Itt a vőlegény, vagy a vőlegény szülei fizetnek a menyasszony szüleinek, megköszönve ezzel azt, hogy felnevelték a menyasszonyt. Az összeg annak függvényében változik, hogy milyen környéken járunk éppen, és hogy milyen a vőlegény társadalmi helyzete.

Megtetszett valamelyik nemzet esküvői hagyománya? Netán egy külföldi esküvőn személyesen tapasztaltatok bármi érdekességet? Írjátok meg nekünk!

 

(Forrás: www.habosbabos.hu)

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Mihalik Enikő karitatív céllal vált meg a ruháitól

Mihalik Enikő karitatív céllal vált meg a ruháitól

More details
Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

More details
5 szédületes esküvői szolgáltatás, amivel garantáltan egyedi lesz az esküvőd!

5 szédületes esküvői szolgáltatás, amivel garantáltan egyedi lesz az esküvőd!

More details
A legnagyobb kiadások az esküvődön – Hogyan csökkentheted le?

A legnagyobb kiadások az esküvődön – Hogyan csökkentheted le?

More details
Dr. Mihalec Gábor – Az eszünkkel vagy a szívünkkel válasszunk Nagy Őt?

Dr. Mihalec Gábor – Az eszünkkel vagy a szívünkkel válasszunk Nagy Őt?

More details
Ingyen profi segítség az otthonfelújításhoz

Ingyen profi segítség az otthonfelújításhoz

More details
Óvatosan szépülnek a magyar nők

Óvatosan szépülnek a magyar nők

More details
Menyasszonyok mesélnek arról, milyen esküvői ajándéknak örültek a legjobban

Menyasszonyok mesélnek arról, milyen esküvői ajándéknak örültek a legjobban

More details