2021. május 10., hétfő - Ármin

Magazin

Dr. Mihalec Gábor – Az eszünkkel vagy a szívünkkel válasszunk Nagy Őt?

84

Nemcsak az esküvőre, hanem a házasságra is fel lehet készülni. A vírus a jegyespárok életébe új kihívásokat gördített. Erről a nehezített pályáról, a boldog házasság titkáról és a sikeres választásról beszélgetett Dányi-Wéber Veronika esküvői szertartásvezető Dr. Mihalec Gáborral, pár- és családterapeutával. 

Kedves Gábor, nemrég jelent meg Viharálló szerelem című könyved, amely nemcsak a koronavírus párkapcsolatokra gyakorolt hatását vizsgálja, hanem azt is, hogy mit tehetünk azért, hogy erősebb és ellenállóbb legyen szerelemünk, szövetségünk.

Mit gondolsz, mit tapasztalsz, mi fontos most a fiataloknak, mielőtt házasságot kötnek? 

Látok egyfajta ellentétet abban, ami a vágy és a valóság. Mindenki vágyik arra, hogy boldog házassága legyen. De a valóságban, a felkészülési időben mindenki az esküvőjének napjára készül, és nem tudja, hogy van valami, amit megtehet a későbbi boldog házasság érdekében is. Nekem nagyon-nagyon szembetűnő volt egy kutatást olvasni az Egyesült Államokban, amit több, mint húsz évvel ezelőtt indítottak el. Több ilyen csoport van, ahol minden pár egy felkészítési folyamaton megy végig a házasságkötése előtt. Majd a házasságkötés után két évente úgymond kötelező szervizre visszamennek és két-három-négy beszélgetés (attól függ, mennyi kihívásuk van) alapján lefolytatnak egy beszélgetést a képzett tanácsadóval, és levonják ennek a tanulságait. Kicsit finomra hangolják a működésüket. Ezekben a csoportokban a válások aránya (most már több évtizede) 3% alatt van. Ezzel szemben az átlag lakosságnál a válási arány országonként eltérő, de nagyjából 45-55% között mozog. A kettő között óriási nagy különbség tátong. És ez az a potenciál, ami a felkészítés folyamatában és a rendszeres karbantartásban rejlik. 

A házassági felkészítést nagyon sokan csak az egyházi felkészítéssel azonosítják. Az egyházakban sajnos a házassági felkészítés kimerül abban, hogy a szertartás részleteit megbeszélik, vagy esetleg a pap megpróbálja a pár torkán letolni az elmúlt húsz évben elmaradt bibliaórák anyagát. Ez nem a házassági felkészítés valódi célja. A házassági felkészítés arról szól, hogy a kapcsolat dinamikáját érintő dolgokat végig beszélik. Ilyeneket, mint kommunikáció, konfliktuskezelés, szexualitás, szülői szerep, anyós-após kérdés, pénzgazdálkodás…

És nem csak végigbeszélik, hiszen nem oktatásról van szó. Nem is szeretem ezt a jegyes oktatás kifejezést, mert kioktatás jellegű. Én inkább a házassági felkészítés fogalmát szeretem, mert ebben benne van a partneri attitűd. Hogy itt együtt tanulunk meg valamit. Szóval nem csak fejtágítás zajlik, hanem konkrét gyakorlatokkal segítenek előre megoldásokat létrehozni olyan helyzetekre, amelyek később egészen biztos, hogy kihívásként jelentkezni fognak.

Mit gondolsz, mitől függhet egy sikeres kapcsolat, vagy házasság?

Nagyon sok sarokköve van és én most több ilyen pontot próbára tettem a vizsgálatomban. Hiszen a karantén első hullámában egy 1255 fős mintán felmértem azt, hogy vajon mi lehet a különbség azok a párok között, akik a karantén nyomása alatt is képesek fejlődő pályán maradni szemben azokkal, akik a nyomás hatására elindulnak lefelé a lejtőn. És ez a kutatás megerősített abban, amit egyébként már nagyon sok helyről meggyőző adatokkal alátámaszthattunk. Ilyen pl. a kommunikáció és a konfliktuskezelés, amely az alfája és omegája a kapcsolatnak.

Hogy mennyire tudunk beszélgetni egymással? Mennyire van kultúrája a kommunikációnak kettőnk között? Mennyire vagyunk képesek az érzelmeinket, akár a negatív érzelmeinket, a félelmeinket, a feszültségeinket is szavakban megfogalmazni úgy, hogy az a másiknál meg is érkezzen? Hogy az megérintse. Hogy Ő az által, amit mondunk, érzi is azt, amit mi érzünk. Ez egy nagyon fontos tényezőnek bizonyult. Illetve, pláne most a vírusidőszakban ez felértékelődik. Mennyire tudjuk jól kezelni a különbözőségeinket, a konfliktusainkat? Akkor is tudunk kedvesek maradni, szeretettel fordulni egymáshoz, tiszteletet kifejezni egymás irányában, amikor valamiben nem értünk egyet? Akkor is képesek vagyunk higgadtak maradni, nyugodtak, amikor éppen csapkodnak a hullámok a fejünk fölött?

Ezekben a tényezőkben óriási különbség mutatkozott a fejlődő pályán lévő és a hanyatló kapcsolatban élők között. Ez most nagy számokban is visszaigazolódott, de korábban is minden valamire való kutatás ezeket emelte ki, mint a legfontosabb tényezőket. Ezzel szemben vannak még azok a nem kis szerepet játszó kérdések, mint az intimitás témaköre, hogyan osztozunk az intimitásunkon? Hogyan fejezzük ki egymás iránt a szexuális érdeklődésünket? Mennyire figyelünk oda egymás érzelmi szükségleteire és azok kielégítésére? De ide vehetném a pénz kérdését is, ami itt a karantén alatt megint különösen felértékelődött. Akik jól gazdálkodtak, tudtak jól, együtt döntéseket hozni, és tartalékokat képeztek, azok sokkal nyugodtabban kezelték ennek a feszültségét, mint azok, akiknek a működése már amúgy is hónapról-hónapra ki volt hegyezve vagy esetleg még adósságok is terhelik őket. És tényleg, ott nagyon sokan kétségbe estek és érezhető a feszültség. 

A teljes cikk: Dr. Mihalec Gábor – Az eszünkkel vagy a szívünkkel válasszunk Nagy Őt?

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

9 vagány hajszíntrend a 2021-es esküvői szezonra!

9 vagány hajszíntrend a 2021-es esküvői szezonra!

More details
Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

More details
Minden vágyad egy lenyűgöző lovas esküvő?

Minden vágyad egy lenyűgöző lovas esküvő?

More details
A Taffix orrspray hatékony a COVID-19 brit és dél-afrikai mutációi ellen

A Taffix orrspray hatékony a COVID-19 brit és dél-afrikai mutációi ellen

More details
Minden 6. baba magánklinikán születik Budapesten

Minden 6. baba magánklinikán születik Budapesten

More details
Esküvői torta – főszerepben az édes örömök!

Esküvői torta – főszerepben az édes örömök!

More details
Abroncs menyasszonyi ruhához – Tudnivalók

Abroncs menyasszonyi ruhához – Tudnivalók

More details
Mihalik Enikő karitatív céllal vált meg a ruháitól

Mihalik Enikő karitatív céllal vált meg a ruháitól

More details
Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

More details