Nyomtatás

Estée Lauder: sminkben és kalapban főzött

597

Szépségtippjeit mindenkinek elárulta, pontos születési dátumát senkinek. (Mi azért leírjuk: 1906. július 1.) A XX. század legbefolyásosabb vállalkozóinak listáján Estée Lauder volt az egyetlen nő. Kis családi vállalkozásukból cégbirodalmat épített, kemény munkával.

A szépséggel kapcsolatos első emléke magyar származású édesanyja volt: kislányként látta, ahogy hosszú haját fésülte, arcát és kezét krémezte, felvert tojásból arcmaszkot csinált. (Estée ezt később krémmé alakította.) Színésznőnek készült, de gyógyszerész nagybátyja bőrápoló krémje is lázba hozta: elleste készítésének titkát, s tovább tökéletesítette. A nagybácsi tanácsára szappan helyett olajjal tisztította bőrét.

Egy ártatlan kérdéssel kezdődött Apja vasáru-kereskedésében sokat tanult az üzletről, később marketingmódszerekben éppúgy újítónak bizonyult, mint kozmetikumok terén. Szavai szerint fontos pillanat volt életében, amikor fodrásznője kérdésére, mitől szép a bőre, elvitte neki házi készítésű krémjeit, melyeket árulni kezdett a szalonban, meggyőzve a hajszárító alatt ülő, szépülni vágyó nőket, próbálják ki. Első fia, Leonard még látta Estée-t próbálni a New York-i Cherry Lane Színházban, de aztán a mama inkább a szépségipart választotta: állítása szerint boldoggá tette, hogy nem színházi és filmplakátokon, hanem tégelyeken látta a nevét.

Telefonálj, s mondd el a nőknek!

Otthon, főzés közben is pirosító volt az arcán, fején kalap, oldalán kistáska. Túl sokat dolgozott, ráment a házassága. De ezzel nem ért véget a történet, amely a New York-i Mohegan-tónál, egy vakáción kezdődött, amikor egymásba szerettek Joseph H. Lauterrel (később Lauderre változtatta nevét). Estée „a világ leghosszabb uszályú selyemruhájában”, fehér kála menyasszonyi csokorral kezében ment hozzá, elárulta, aznap használt életében először rúzst. Kilenc év után elváltak és fiukkal Miami Beachre költözött.

Marketingstratégiája – telefonálj, küldj táviratot, mondd el egy nőnek – ott is működött és magánélete is rendbe jött, amikor Leonard mumpsza miatt exe odautazott: újra összejöttek, megint kimondták a boldogítót és megszületett második fiuk, Ronald. Ezután Joe haláláig legfeljebb pár napra váltak el. Vitték, mint a cukrot Eleinte családi cégükben is csak ketten dolgoztak. Amikor a New York-i Saks Fifth Avenue áruház 800 dollár értékben rendelt tőlük, két nap alatt elkapkodták a világoskék tégelyekbe zárt kozmetikumokat, azért is, mert mindegyik mellé krém alapú porpúdert kaptak ajándékba. Parfümként is használható fürdőolaja, a Youth Dew óriási népszerűséget és bevételt hozott neki. A nőknek nem kellett többé várniuk, célozgatniuk, hogy férjük/kedvesük meglepje őket egy illattal, bármikor kényeztethették magukat fürdőolaj-parfümmel, melynek merész reklámjában meztelen női test látszott. Gloria Swanson, Dolores del Rio és Joan Crawford kedvence volt, utóbbi azt állította, negyedik férjét ezzel az illattal hódította meg. Estée Youth Dew-t öntött a párizsi Galeries Lafayette áruház padlójára: sosem árulta el, szándékosan-e, hogy felkeltse iránta a vevők érdeklődését.


 

A MINŐSÉGI KOZMETIKUMOT EGY PICASSO-KÉPHEZ HASONLÍTOTTA, MELYBEN A KREATIVITÁST ÉS SZAKÉRTELMET FIZETJÜK MEG, NEM A PÁR DOLLÁRT ÉRŐ FESTÉKET ÉS VÁSZNAT

Mindenki lehet szép...

Biztos volt benne, nincs csúnya nő, csak olyan, akit nem érdekel vagy nem hiszi el, hogy vonzó. Imádta átváltoztatni őket üzletei megnyitóin, vonaton, liftben vagy divatbemutatón, ahová rendszeresen járt: barátok voltak Givenchyvel és Valentinóval. Rajongott a ruhákért és a sminkekért, alig várta például, hogy hazaérve kikeverje az Ungarónál látott rubinvörös szemfestéket. A New York-i Long Islanden, Palm Beach-en, Londonban és a dél-franciaországi Cap Ferrat-ban lévő házában gyakran látta vendégül barátait Nancy Reagantől Wallis Simpson windsori hercegnén át Grace Kelly monacói hercegnőig. New York-i irodájában járt Raisza Gorbacsova is. Fontos eseményeken ritka olajokból s esszenciákból kevert személyes illatát viselte, melyet Private Collection névvel dobott piacra. Barátnőjét, Grace Kellyt erről az illatról ismerte fel egy jelmezbálon. Mindig csak egy Lauder tudhatta, mely összetevők hiányoznak a 95%-ban elkészült illatkompozíciókból. Az Amerikai Parfümkészítők Társasága elsőként neki adta Élő legenda-díját. Abban az évben vonult vissza, amikor a céget bevezették a tőzsdére, de a jeles esemény alkalmából fiaival megjelent a New York-i parketten, s persze minden bróker ingyenes termékmintát kapott.


 

I Forrás: Kiskegyed

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből