Nyomtatás

Előkerült egy 11. századból származó arany fülbevaló

679

A fülbevaló valószínűleg Bizáncból vagy Egyiptomból származhat, a bizánci uralkodó adhatta ajándékba egy viking vezérnek. A dán Nemzeti Múzeum tájékoztatása szerint ritka, a 11. századból, feltehetően a közel-keleti térségből származó arany fülbevalót találtak Dániában.

Az ékszerre fémdetektorral bukkant rá Jütland nyugati részén Frants Fugl Vestergaard. A koppenhágai múzeum szerint először találtak ilyen leletet Skandináviában. A fülbevaló valószínűleg Bizáncból vagy Egyiptomból származhat, egy bizánci uralkodó adhatta ajándékba egy viking vezérnek. Az ékszert hétfőtől lehet megtekinteni a múzeumban.

Peter Pentz, a múzeum szakértője szerint a lelet igazán különleges, mindössze 10-12 ehhez hasonló darabot találtak korábban világszerte, de egyiket sem Skandináviában.

Hozzátette, a vikingek ezerszámra hoztak magukkal ezüst érméket útjaikról, de ékszereket csak alig. A szakértő azt is elmondta, a lelet megtalálásának helyszíne is izgalmas, mert azon a környéken nem volt ismert viking település. Korábban csak viking sírokban találtak Bizáncból származó aranyat.

A fülbevaló egy félhold alakú aranylemezből áll, kis aranygolyókkal és aranyszalagokkal díszítve, a mintája pedig két stilizált madár az életfa két oldalán.

I Forrás: zaol.hu

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből