Nyomtatás

Kezdődik az esküvőszezon – De mit vigyünk nászajándékba?

724

Esküvőre meghívót kapni mindig öröm, amely izgatottá tesz minket, mert egy ifjú pár szerelmére gondolunk. Először. Másodszor pedig vagy arra, hogy mit vegyek fel, vagy arra, hogy mi legyen a nászajándék? Vannak olyan gyakorlatias párok, akik konkrét ajándéknaplóval leveszik ezt a gondot a meghívottak válláról, mások borítékot kérnek, megint mások esetleg elszerénykedik, és 5 kenyérpirítóval végzik. De honnan ered a hagyomány, és régen mit illett adni?

Létezik olyan legenda, amely egy szegény fiúról szól, akit gazdag menyasszonyának apja nem engedett lánya közelébe. Hogy nyomatékosítsa az elutasítást, és biztosra menjen, megtagadta a hozományt, és mivel a szegénysorban élő ifjú nem nősülhetett vagyontalanul, ez nagyjából rövidre is zárhatta volna a történetet. Hacsak nem lettek volna jó fej barátai a fiatal legénynek, akik annyi ajándékot hordtak össze a nászra, hogy az kárpótolja a fiatal párt a vaskosabb hozomány elmaradásáért is.

Nem tudni, mennyi igaz a romantikus történetből, valószínűleg a valóság egy kicsit gyakorlatiasabb: a nászajándék hagyományosan az egyik féltől, vagy annak rokonságától a másiknak szánt ajándék volt, melyet a házasságkötés előtt már illett átadni. Az egyik fél hibájából felbomlott házasság esetén a nászajándékot visszakövetelhette a másik család. Halál esetén nem volt visszakövetelhető, és „normális esetben” közös vagyonnak tekintették a párok.

A teljes cikk: Kezdődik az esküvőszezon – De mit vigyünk nászajándékba?

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből