2019. augusztus 24., szombat - Bertalan

Tündérruhát mindenestül! - A nagy ruha előnyei és hátrányai

ruhaMiről álmodik a lány? Ha a szőke herceg már megérkezett fehér lován, akkor egyértelműen az esküvői ruhájáról. Nem szükséges hangsúlyoznunk, hogy az esküvői készületek egyik legizgalmasabb, legboldogabb, s olykor legmacerásabb pontja kiválasztani a megfelelőt, az egyedit, a tökéletest; az álom ruhát.

Ahány menyasszony, annyi különböző elképzelés: romantikusan csipkézett, klasszikusan visszafogott szabású, tüllben úszó uszályos, modern kétrészes – csak, hogy a sokaságból kiemeljünk néhány stílusirányt. Ha lelki szemeink előtt még nem látjuk az esküvői ruha minden apró részletét, érdemes egy picit távolabbról rátekinteni, elképzelni, hogy mi az, ami hozzánk illik: nagy, hercegnős ruha, vagy inkább testünk vonalát követő, visszafogott? Vegyük sorra, milyen előnyei és hátrányai lehetnek az esküvőn egy nagy ruha viselésének!

Lélegzetelállító, ahogy a menyasszony a szertartáson a padsorok közt bevonul hatalmas ruhájában

 – akár csak egy tündérmeséből lépett volna ki. A nagy ruha egyértelműen sokréteges szoknyarészt is jelent; ennek esése, fix mozgása a ruha viselőjének mozdulatait is meghatározza. A menyasszony kisugárzása megváltozik, magabiztos lesz, kilép a „hétköznapi” szerepéből; a ruha viselése is hozzájárul ahhoz, hogy a Nagy Napon ő legyen a főszereplő vőlegényével együtt. Megismételhetetlen pillanat a vőlegény első reakciója, amikor meglátja jövőbeli feleségét a bevonuláskor. Ezt a pillanatot varázsolja még lenyűgözőbbé a hatalmas ruha, s az a pár perc örökké megmarad a házaspár emlékezetében.

Az esküvő további pontjain, például a gratulációnál, a vacsorára való bevonulásnál, nyitótáncnál is főszerepet kap a viselője és a ruha; ennek az élménynek a megélésére, amikor a szerettek körében tündököl az ember, az életben egyszer van lehetőség!

(Esküvő Világ)