2019. szeptember 15., vasárnap - Enikő

Hogyan válasszátok ki az esküvői tortát? - Nyáron még több dologra kell figyelni

bridecakeAz esküvői torta a nagy nap egyik legfontosabb kelléke, a sütik királynője. Lényeges, hogy egyszerre legyen mutatós és finom. Ha már lázasan szervezitek a menyegzőt, megvan a helyszín, a ruha, akkor következhet a torta kiválasztása. Lehet szögletes, kerek, habos-babos, egyszerű, édes, gyümölcsös, álmaitoknak csak a képzelet és a pénztárcátok szab határt. Néhány fontos szempontot nem árt figyelembe venni a nagy döntés meghozatala előtt, főleg nyári esküvő esetén.

Az édes élet szimbóluma

Hihetetlen, hogy az esküvői tortázás hagyománya milyen régre nyúlik vissza. A legenda szerint Nagy Sándor házasságkötésére készült az első, és az ókori Rómában sem volt nélküle menyegző. A mesés desszert már akkor az eljövendő édes életet jelképezte. A torta közös felvágása is nagy jelentőséggel bírt. Ugyancsak régi szokás, hogy az ifjú pár legalább egy falattal megeteti egymást az édességből. Így tartós lesz a fiatalok boldogsága.

Ne hagyjátok az utolsó pillanatra

Fogjatok hozzá minél korábban a torta kiválasztásához. Jó, ha már három-hat hónappal a menyegző előtt megvan, mi kerül majd az asztalra a lakodalom egyik csúcspontjaként. Sokat könnyíthettek a helyzeteteken, ha kilátogattok az esküvőkiállításokra, ott jobbnál jobb cukrászokkal találkozhattok, végignézhetitek a színes kínálatot, és megkóstolhatjátok a nektek tetsző édességeket. Érdemes elolvasni a fórumokat, online véleményeket. Gyűjtsetek fotókat, inspirálódjatok magazinokból. Nagyon fontos, hogy kóstolás nélkül ne döntsetek.

Stílus és forma

A helyszín jelentősen meghatározhatja a tortaválasztást, hisz jó, ha stílusban, színekben harmonizál a környezettel, a menyasszony ruhájával, esetleg az ékszereivel. A méretet befolyásolhatja, hogy hány vendég vesz részt életetek egyik legfontosabb napján. Döntsétek el, hogy emeletes, egyszerűbb, díszesebb tortát szeretnétek-e látni az ünnepi asztalon. Az alakja is sokféle lehet, kör, szív, esetleg négyszög, és egy jó cukrász a formatortákat is ötletessé, egyedivé varázsolhatja. Még mindig divat a félmeztelen, avagy lecsupaszított torta, ami órák múlva is tökéletes képet fest. Választhattok több kis tortát az egy nagy helyett. Gondoljatok az ételtoleranciával küzdőkre, érdemes egy-két szelet diétás sütit is készíttetni. 

Ízek és díszek

Bátran döntsetek merészebb ízek mellet: a klasszikus csoki, vanília, eper már unalmas. Nem beszélve arról, hogy sokkal jobban esnek nyáron a könnyebb, gyümölcsös, savanykás desszertek. Kóstoljátok meg a modernebb levendula, rozmaring, esetleg pezsgő ízeket. Szinte biztos, hogy idén nyáron a citrom-bodza kombináció is hódít majd. Harry herceg és Meghan Markle esküvői tortáját sokan fogják utánozni. A vajkrémes, fehér tortánál előfordulhat, hogy megrepedezik, olvadni kezd. A túrós töltelék pedig könnyen megsavanyodik a melegben. A díszítésnél engedjétek szabadon szárnyalni a fantáziátokat, lehet habos, fodros, élővirágos, a tetejére pedig kerülhet az ifjú párt jelképező marcipán. 

Fontos, hogy a torta kiszállítás után rögtön kerüljön hűtőbe. Érdemes jó előre megérdeklődni, hogy van-e lehetőség az édesség tárolására, esetleg erről nektek kell-e gondoskodnotok.
Ne feledjétek, ez a ti esküvőtök, a ti tortátok!


(Forrás: eskuvotippek.hu)