Nyomtatás

Milliókba kerülhet a boldogító igen

March 22, 2016 1444

penzVagyonokért kelnek egybe a házasulandó párok Drága esküvői helyszín lehet a Magyar Nemzeti Galéria. Autó- és helyszínbérlés, vacsoramenü, italcsomag, zenekar – csak néhány lényeges tétel, amellyel szembe kell nézni, ha valaki esküvőre készül. Körképünkből kiderült, hogy az első házasok adókedvezménye ténylegesen csak a kiadások töredékében segíti az egybekelő fiatalokat.

Ma Magyarországon mindenkinek jár 120 ezer forint, aki házasságot köt, 2015. január 1-jétől ugyanis a kormány adóalap-csökkentő támogatással próbálja ösztönözni a párokat, hogy minél többen keljenek egybe – számolt be erről korábban lapunk. Az összeg úgy jön ki, hogy a kedvezmény mértéke havi ötezer forint, amely két éven keresztül jár. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) érdeklődésünkre közölte, hogy tavaly októberig 10 886-an éltek a lehetőséggel 334,9 millió forint értékben, közülük 1222-en érvényesítették a férj és a feleség közti megosztással a kedvezményt.

A NAV ehhez annyit tett még hozzá, hogy az év során folyamatosan emelkedett az érintettek száma, a teljes tavalyi adat azonban csak a 2015-ös adóbevallások alapján lesz ismert. Mindez azt jelenti, hogy a program népszerű, de nem átütő, hozzávetőleg minden negyedik friss házas aktivizálta magát. Több politikus és szakértő is megfogalmazta azt a kritikát, hogy a cél nemes, de az eszköz nem elég hatékony, mert ennyi pénzből el sem lehet jutni a nászig. Áttekintésünkből is kiderül, hogy könnyen milliókba kerülhet a ceremónia.

A lapunk által megkérdezett esküvőszervező szerint egy 100-120 fős lakodalom 2,5–3 millió forintba is kerülhet egy jó minőségű helyszínen, igényesebb szolgáltatásokkal. A szervezők segítségét egyre többen veszik igénybe, ők tartják kézben az előkészületeket és a lebonyolítást A-tól Z-ig, megbízási díjuk 130-150 ezer forint körül mozog. A 120 ezer forintos házassági adókedvezményt sok esetben már pusztán a helyszín kiválasztása is elviszi: igaz, hogy a közkedvelt fővárosi rendezvénytermek között is van jó néhány ingyenes, pontosabban minimumfogyasztáshoz kötött lehetőség, de például a városligeti Ádám Villa 150 ezer forintba kerül, az óbudai Loft Event Hall bérleti díja 290 ezer, a Kopaszi-gáton lévő Öbölházé 350 ezer, de ezért az árért a Hadtörténeti Múzeumot is megkaphatjuk. A presztízshelyszínek közül a jelenlegi legdrágább a Magyar Nemzeti Galéria bálterme: ez az ültetéshez szükséges asztalokkal és székekkel együtt 775 ezer forintba kerül. Érdemes olyan helyet keresni, ahol nem kell túl sokat fordítani a dekorációra, hiszen a friss virágokkal való díszítés több százezer forintot is felemészthet. A polgári esküvő jellemzően 10 ezertől 70 ezer forintig terjedő kiadás, de a zenét, a pezsgőt a párnak kell biztosítania. Azoknak, akik egyházi szertartást is szeretnének, stóladíjat kell fizetniük, amely 30-60 ezer forint, és nem mindig tartalmazza a templom feldíszítésének költségét.

A vacsoránál a menüsortól függően a leves, a főételek és a desszert fejenként jellemzően 8–16 ezer forintot emészthet fel, ehhez jön pluszban az esküvői torta és az éjféli töltött káposzta, ami további 3-4 ezer forintot kóstálhat. Az italcsomagok ára a minőségtől és választéktól függ, többnyire 2–6 ezer forint között váltakoznak személyenként. Az esküvő elmaradhatatlan kelléke a zenekar, egy három-öt tagú formáció 200–400 ezer forintot is elkérhet egy estére. Sokat spórolhat ezen a tételen, ha valaki az élőzene helyett beéri egy lemezlovassal. Egy fotós 100–200, egy videós 150– 300 ezer forintért örökíti meg a legemlékezetesebb pillanatokat, sok helyen ma már nem a vőfély, hanem a ceremóniamester koordinálja az eseményt, aki 80–130 ezer forintért áll az ifjú pár szolgálatára.

Elkerülhetetlen kiadás a meghívó, de egyre általánosabb a menü- és ültetőkártya, illetve a köszönetajándék. Egyenként ezek csak néhány száz forintos tételek, együttesen viszont alaposan megdobják a menyegző költségvetését. A menyasszonyi ruha bérlése sem olcsó mulatság: az átlag 130– 250 ezer forint a nagy napra, a vőlegények ennyiért vagy valamennyivel kevesebbért vásárolhatnak vagy akár varrathatnak is maguknak öltönyt. Ma már szinte minden pár ad arra, hogy a nyitótánc több legyen ötletszerű lépéseknél, forgásoknál, ezért a legtöbben két-három hónappal a nagy nap előtt tánctanárhoz fordulnak. Egy táncstúdiós magánóráért általában 4–7 ezer forintot kérnek el, de nyolc-tíz alkalommal számolva már ez is jelentős kiadássá válik. A fentiekből egyértelművé válik, hogy az esküvőszervezés ma már külön ágazat, s mivel egyre szélesebb az igények és kívánságok palettája, e piac szereplőinek is folyamatosan meg kell újulniuk.

(Forrás: Magyar Nemzet )

Erdeiné Visegrádi Katalin

Legfrissebbek a szerzőtől: Erdeiné Visegrádi Katalin