2024. április 27., szombat - Zita

Magazin

Kész horror: ennyibe kerül egy esküvő 2024-ben a vidéki Magyarországon

397

Akár 5-8, de10 milliót is fizethetnek azok a leendő házaspárok, akik egy átlagosnak mondott, 80-100 fős lagzit szeretnének rendezni. A pároknak fel kell készülnie arra, hogy a költségek tavalyihoz hasonlóan idén is nőhetnek. Az infláció negatív hatásai érthető módon kedvezőtlenül hatnak a különböző esküvőszervező cégekre is. A HelloVidék most az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete segítségével térképezte fel, pontosan mit jelent ez a gyakorlatban.

Egy esküvő minden ember életében fontos esemény, főleg, ha a sajátjáról van szó. A házasodni készülő pároknak a lagzi szervezésekor viszont egyre többször kell szembesülnie azzal, hogy a nagy nap bizony sokkal többe kerülhet most, mint a korábbi években. Egy esküvő ára nagyon sokmindentől függ.

Általánosságban elmondható, hogy az utóbbi 1-2 évben az elszabadult infláció és rezsiárak következtében 20-30% körüli áremelkedésekkel lehet számolni - a helyszínek / éttermek és a szolgáltatók árai esetében is. Nagy különbség lehet helyszín és helyszín között (stílusban, minőségben, földrajzi elhelyezkedésben, így az árban) és ugyanígy a szolgáltatók árai között is hatalmas differencia lehet, de az biztos, hogy több milliós összegről beszélünk (5-8, de akár 10 millióra is rúghat az összeg - függően a pár igényeitől és a pénztárcájától)

- kezdte lapunknak az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete.

Természetesen nagyon sok múlik azon, hogy mekkora igényei és elvárásai vannak az ifjú párnak. Egy nagyon szűk körű és egyszerű esküvő már pár százezer forintból is kivitelezhető, de ha valaki ennél többre vágyik, akkor annak már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A következőkben megnézzük, hogy milyen tényezők határozzák meg a lagzi árát.

A leglényegesebb tényező, hogy a jegyesek mit álmodnak meg, mik az elképzeléseik és az elvárásaik. A szolgáltatók jó része a párok elképzeléseit valóra is tudja váltani, azonban esetenként ezek kiemelkedő költségeket is jelenthetnek a házasulandók felé.

Ha viszont mindenben az átlagosat vesszük figyelembe, akkor a létszám az egyik legfontosabb tényező, hiszen ha egy főre kifizet a pár 30-60.000 Ft-ot az ételre, italra, helyszínbérletre, akkor könnyen ki lehet számolni mennyit jelent ha plusz 10 vagy mínusz 10 vendéget hív meg a pár

- mondta Abonyi Attila az egyesület elnöke.

Durván visszaesett a házsságkötések száma

Abonyi Attila szerint minden szolgáltató megérzte a házasságkötéseknek a 30 százalékos drasztikus visszaesését. Mint mondta, ha hozzátesszük, hogy az esküvők és a „csak házasságkötések” aránya is eltolódott az utóbbiak irányába, akkor ez inkább 35%-os visszaesés.

E mellett azt tapasztaljuk, hogy a közepes méretű, 60 – 90 fős esküvők is csökkentek és a kisebb, 40-50 fő irányába mozdultak, akkor ez is a kisebb költségvetésű esküvők szervezését mutatja

- hívta fel a figyelmet.

Az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke szerint a költségérzékenyebb párok és az általuk szervezett esküvők számának növekedése magával hozta azon esküvői „szolgáltatók” megjelenését a piacon, akik nem minden esetben dolgoznak teljesen tisztán és hivatalosan. Az ilyen „szolgáltatók” nem foglalkoznak a minőséggel, nem figyelnek a párokra. Ezzel pedig mind a pároknak, mind azon szolgáltatóknak, akik tisztán minden engedély birtokában nyújtják a szolgáltatásaikat óriási károkat okoznak.

Kisebb létszám jellemzi az esküvőket egyértelműen az utóbbi években. És igen, vannak olyan szolgáltatások, amikről lemondanak vagy saját maguknak próbálják megoldani

- tette hozzá.

Természetesen az árak meghatározásában számos tényező szerepet játszik. A szakember szerint szinte minden esküvőn előfordul: anyakönyvvezető / szertartásvezető, fotós, menyasszonyi ruha, dekoráció. Ezen kívül a legtöbb esküvőn van ceremóniamester vagy vőfély és profi zenei szolgáltató (Dj vagy zenekar).

Mindemellett nem minden párnak ugyan azok a prioritások a szolgáltatók terén. Van aki egy kis létszámú házasságkötési szertartás estén is fontosnak tartja, hogy megbízható minőségi munkát átadó, profi fotóst válasszon, és van akinek más ami kiemelten fontos

- véli Abonyi Attila.

Tökéletes esküvőhöz tökéletes helyszín dukál

A helyszín kiválasztása az egyik legnehezebb feladat a leendő házasoknak. A helyszín a párszázezer forinttól egészen a milliókig terjedhet. A helyszín bérleti díját több tényező határozza meg van, ahol az ételt külön meg kell rendelni, de nagyon sok esetben a helyszín bérlése az étkezés árát is tartalmazza, hiszen a szállodák, nagyobb rendezvénytermek saját konyhával rendelkeznek.

Rengeteg pénzt el lehet költeni minőségi ételekre, italokra rövid italokra, sörre, kávéra, pezsgőre.Természetesen itt is sok minden függ attól, hogy az ország melyik részén, milyen vendéglőben, helyszínen tartjuk az esküvőt. A másik fontos tényező a dekoráció, ami megint csak egy olyan faktor, melynek ára nagyon eltérő lehet és nagyban meghatározza az is, hogy milyen a helyszín stílusa.

Anyakönyvvezető, szertartásvezető

Az anyakönyvvezető díja nagyba függ attól, hogy melyik településen szeretnénk házasodni. Az alapszolgáltatás általában díjtalan, vagy csak jelképes összegű, párezer forint. Azonban, ha az anyakönyvvezetőnek külön helyszínre kell mennie, annak felára van, aminek a kezdőára 40-50 ezer forint.

Az esküvői időszakban, azaz tavasszal és nyáron többet is elkérhetnek ezért a szolgáltatásért, ezért egyre gyakoribbak az őszi esküvők, amikkel nem csak pénzt lehet spórolni, de igazán különleges hangulatot is élvezhet a pár.

A teljes cikk: Kész horror: ennyibe kerül egy esküvő 2024-ben a vidéki Magyarországon

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Divathíradó – jöjjenek a legropogósabb felfedezések a trend világából

Divathíradó – jöjjenek a legropogósabb felfedezések a trend világából

More details
500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

More details
A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

More details
OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

More details
Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

More details
Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

More details
Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details