Nyomtatás

Így néz ki egy hagyományos magyar esküvő

4489

A régi magyar esküvők a legszebb népi hagyományok közé tartoznak. Habár a lagzik sok helyen a mai napig is elterjedtek hazánkban, mára már nem minden ünnepi elemük maradt fenn a köztudatban. Ha egy ízig-vérig magyar esküvőről álmodozol, vagy csak érdekelnek népünk esküvői mulatságainak jellegzetességei, akkor olvass tovább!

Ha igazi magyar esküvőt szeretnél megvalósítani, ezekre lesz hozzá szükséged: 

1. A menyasszony búcsúztatása, és a „kikérő”

Ez az esküvői szokás rendszerint a vőfély feladata. A búcsúztatás során a vőfély a vőlegény nevében kikéri a menyasszonyt a szüleitől. Ez általában a szülők és a menyasszony otthonában történik, de bármilyen jelképes helyen is megejthető az első ceremónia előtt. A vőfély beszéde során tehát megkéri a szülőket, hogy engedjék elmenni a menyasszonyt a szülői otthonból, és megköszöni nekik, hogy felnevelték őt.

2. Mit jelent, amikor valakinek „bekötik a fejét”?

Természetesen itt szó sincs semmilyen sérülésről. A kötés felhelyezése a menyasszony feleséggé válását jelképezi. A hagyomány szerint amikor a fiú megkéri a lány kezét és az igent mond neki, egy kendőt – ez az úgynevezett jegykendő – kap a lánytól. Ezt a kendőt aztán az esküvőt követő fogadáson a család legidősebb női tagja felköti a menyasszony fejére. A kendő általában magyar népi motívumokkal díszített.

3. Menyasszonytánc

A menyasszonytánc során a menyasszony minden vendéggel táncol egy keveset (nem minden esetben külön-külön minden vendéggel, hanem párokkal vagy egész családokkal). Ekkor kerülnek átadásra az esküvői ajándékok (általában pénz) is. A vőlegény és a menyasszony édesanyja borítékokba gyűjti be a tánc jelképes „árát”, a vőfély pedig hangos „Eladó a menyasszony!” kiáltásokkal hívogatja táncolni a vendégeket.

4. Az éjféli átöltözés

A hagyomány szerint éjfélkor a menyasszony átöltözik az úgynevezett menyecskeruhába. Ez a ruha általában piros színű, de újabban szokássá vált a lagzi díszletéhez passzoló színt választani. A ruha a feleséggé válás egyik szimbóluma, akárcsak a jegykendő. Gyakran a vőlegény is átöltözik, és piros (vagy a menyecskeruháéhoz hasonló színű) inget vesz fel. Az átöltözésből visszatérő párt a vőfély házastársakká nyilvánítja.

5. Gyertyafény keringő

Mielőtt a menyasszony átöltözne menyecskeruhájába, ezzel a tánccal búcsúzik el fehér menyasszonyi ruhájától. A keringőt a vőlegénnyel együtt járják, miközben egyik kezükben közösen egy gyertyát tartanak. A násznép körülállja őket, szintén gyertyákkal a kezükben – ezeket a gyertyákat a pár egyenként elfújja tánc közben. Miután az összes gyertyával végeztek, utolsóként a sajátjukat is elfújják. A táncot követően a vőlegény az ölébe kapja menyasszonyát, és kisiet vele a teremből.

6. A menyecsketánc

A menyasszonynak nem feltétlenül muszáj fehér ruhájában táncolnia a vendégekkel. Ilyenkor a menyasszonyi tánc menyecsketánccá alakul át, és nem az átöltözés előtt, hanem utána tartják meg. Ebben az esetben ilyenkor kerülnek átadásra az ajándékok, és a vőfély „Eladó az új menyasszony!” kiáltásokkal buzdítja a vendégeket.

7. Magyar motívumok

Egy igazán magyar hangulatú lagziról nem hiányozhatnak a díszes magyar motívumok sem. Hazánkban számos hímzési stílus is képviselteti magát. A legnépszerűbbek ezek közül a matyó, a kalocsai és a palóc hímzések. Ezek a motívumok szinte bárhol megjelenhetnek a meghívóktól kezdve az asztalterítőkön és lufikon át egészen a menyasszonyi tortáig.

8. Esküvői finomságok

A hagyományos magyar ételek mellett a pár jellegzetes hazai finomságokkal is kedveskedhet a násznépnek. Ez lehet díszes mézeskalács, pálinka, magyar borok, esetleg egyéni emlékcímkével ellátott pezsgők, vagy akár egy kis csomag pirospaprika is.

9. Díszmagyar

Egy másik jellegzetesen hazai viselet a díszmagyar. Ennek férfi és női változata is létezik, így a vőlegény és a menyasszony akár össze is öltözhetnek. A férfi díszmagyar eredetileg egy ünnepi ruha volt, ami különösen a 19. század magyar nemeseinek köreiben volt népszerű, története azonban egészen a 16. századig tekint vissza. A női verzió az olasz reneszánsz idejéből származik.

10. Grillázstorta

A grillázstorta, vagy pörkölttorta olvasztott cukor és darált dió alkotja, és mindenféle látványos formában szokás elkészíteni. Ezt a tortát a vőlegény és a menyasszony közösen törik össze egy kalapáccsal, gyakran úgy, hogy kezeiket közben egy kendő köti össze. A hagyomány szerint ahány darabra széthullik a torta, annyi gyerekre számíthatnak majd.

11. A csárdás

A csárdást bárki eltáncolhatja, hiszen alapja nagyon egyszerű mozdulatokból áll: két lépés balra, majd kettő jobbra. A vőfély tarthat egy rövid gyorstalpalót a táncos kedvű vendégeknek, akik aztán csatlakozhatnak a csárdást járókhoz a táncparketten.

12. Cigányzene

A legtöbb magyar lagzit cigányzene járja át, általában a vacsora és menyasszonytánc alatt, vagy amíg a zenészek bírják!


(Forrás: www.magyarorszagom.hu

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből