Nyomtatás

Roham indult a lakástámogatások miatt

391

Az építőanyagok áremelkedésével és lakásdrágulással is indult a 2022-es év, miközben a választások miatt elindult egy roham az otthonteremtési támogatások kihasználásáért. Hogy merre fognak mozdulni a lakhatási és otthonteremtési támogatások, majd csak április 3-a után dől el, de addig is erős verseny várható a CSOK-os és falusi CSOK-os, vagy illetékmentességet élvező lakóingatlanokért.

2021-ben 40 ezer család 127 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, mindkét szám új csúcsot jelent – tudta meg a Portfolio. Az értékesített lakások 20%-a kelt el a támogatás segítségével, és az új lakáshitelek 13%-a volt kamattámogatott CSOK-hitel. Az idei évvel azonban várható, hogy megszűnnek az állami lakástámogatások, ezért fokozott érdeklődés övezi az igénylésükkel kompatibilis ingatlanokat. Miközben azonban a piacon roham indult a CSOK, falusi CSOK illetve Otthonfelújítási támogatás és illetékmentesség támogatását is felhasználható ingatlanokért, közel sem biztos, hogy megszűnnek ezek a támogatások. A kormány részéről legalábbis elhangzott ígéret, hogy a választások után amennyiben a jelenlegi politikai vezetés marad, ezeket a támogatásokat meghosszabbítják, esetleg még meg is növelik. Az otthonteremtési támogatások esetleges megszűnésének következményeit egyelőre nem számszerűsítik a szakmai szervezetek sem, inkább kivárnak, merre változnak a rendeletek. 



Fenyő- fűrészárura van szüksége? A turai fatelepközvetlen raktárkészletről szolgálja ki vásárlóit! Részletekért kérem, kattintson ide!

Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetsége) adatai szerint nagyságrendileg 35 ezer lakás, új építésű ingatlan van kivitelezés alatt, ebből megközelítőleg 25 ezer készülhet el a mostani szerződésekből kiindulva. A lakásépítés területén az építőipari szövetség kiemelten fontosnak tartja a Magyar Nemzeti Bank zöld otthonteremtési programját, amely a magasabb inflációs környezetben is kedvező kamatozású hitellel segíti a lakásépítést. Mindezek mellett pedig idén körülbelül 250 ezer lakást újíthatnak fel. Az ÉVOSZ szerint az ágazat számára 2022-ben az jelenti majd a problémát, hogy a járványhelyzet továbbra is lassítja és drágítja a kivitelezéseket, a képzett munkaerő hiánya és az alapanyagok áremelkedése pedig szintén mérsékli az ágazat teljesítőképességét. 


Fémcserép a turai fatelep termékkínálatában. Részletekért kérjük, kattintson ide.


Hogy a CSOK és más támogatások megszűnésének veszélye vagy az építőanyagárak elszállása és a pandémia miatt kialakult keresleti hullám okozta-e, nem tudni. Az mindenesetre biztos, hogy az ingatlan.com friss elemzése szerint az árak kiemelkedő módon emelkedtek az idei év elején. 2022-vel az eredeti kínálati árat több mint 3 százalékkal növelték a hirdetés első 30 napjában árat változtató tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami azt jelzi, hogy az eladók élénk kereslettel találkoznak, és további áremelkedésre számítanak. A közzétett adataik szerint Budapesten átlagosan 3,2 százalékkal növelték az eladó lakóingatlanok árát az év első hat hetében az eredeti árhoz képest, míg az előző hat év azonos időszakában ezzel ellentétesen átlagosan 2,5 százalékos csökkentés volt a jellemző. Az áremelés a megyei jogú városokban 3,73 százalékos volt 2022-ben – az előző időszakban 1,8 százalékos mérsékléssel indultak az évek. A kisebb városokban 3,1 százalékos, a községekben pedig 3 százalékos volt az áremelés 2022 első heteiben, ezzel ellentétben 2016 és 2021 között 1 és 3,2 százalékkal csökkentették az árakat a hirdetési időszak első 30 napjában. Ugyanakkor kérdés, hogy a kínálati piacon látható drágulásnak mikor szab gátat a vásárlóerő – de ez már egy következő cikk témája.

| Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből