2023. május 30., kedd - Zsanett, Janka

Magazin

Talán túl van a szakadék legmélyebb pontján az ingatlanpiac

32

Rendkívül gyenge volt az ingatlanpiaci mozgás a téli hónapokban, gyakorlatilag a teljes dermedtség jellemezte. Az elmúlt két tavaszi hónap viszont már némi bizakodásra ad okot, de a szakértő szerint ez nem jelenti azt, hogy egyből emelkedésnek indulhatnak az árak, hiszen jelenleg is erősen túlárazottak az ingatlanok.

Tavaly augusztusig nagyjából változatlanul működött az ingatlanpiac a XVIII. kerületben, igaz inkább csak az év első hat hónapjában volt ez igaz, a nyári hónapokra már némi árnyék vetült – jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Novemberre végül teljesen megtorpant, és ez a forgalmi hullámvölgy egészen február végéig tartott. Erre az időszakra azt lehet mondani, hogy szinte semennyi vagy legfeljebb néhány eladásra került sor – mondta az ingatlanközvetítő. 

A szakértő úgy véli, hogy a visszaesés alapvető oka a kamatemelés volt: annyira megemelkedtek a lakáshitelek kamatai, hogy az már sokként érte az ügyfeleket. Ezzel szemben az eladók, mintha mi sem történt volna, novemberben még tovább emelték a kínálati árakat. Úgy tűnt, hogy év végén januárra beáraztak egy lendületes piacnyitást, ahogy azt a korábbi években is tették. Ez azonban most nem következett be, „az eladók esetében egy saját kardjukba dőlés történt” – fogalmazott Rácz Gyula László. 


TRAPÉZLEMEZ GYÁRTÁS? - rendelésre, rövid határidővel!
Jellemzők: T20 / 1150mm széles / 0,5m - 10m hosszúságig / 5 féle szín.
 
Turai fatelep  
☎️ 06 70 77 87 972 vagy 06 70 777 99 82


Azt lehetett tehát látni az őszi és a téli hónapokban, hogy miközben a kereslet csökkent, a kínálat egyre csak bővült, amit az eladók egyáltalán nem észleltek. Ők nyilvánvalóan a hirdetési portálok egyébként is irracionális áraiból indultak ki, hogy azokon az összegeken további néhány százalékot emelve hirdessék az ingatlanjaikat. Azóta is csak egy-egy szegmensben tapasztalható némi árcsökkenés, reagálva a bezuhanó keresletre, ez azonban továbbra sem mondható általánosnak: a kínálati, vagyis hirdetési árakra leginkább a stagnálás jellemző. Ezek a magas árak is hozzájárultak ahhoz – a magas hitelkamatokon túl –, hogy hónapokra teljesen ledermedt a piac. 

Márciusban viszont az előző, gyenge hónapokhoz képest már némi mozgás volt tapasztalható, ami tovább fokozódott áprilisban. Mindez azonban csak annyit jelent, hogy a november-február közötti nagyon gyenge számokhoz képest történt némi pozitív változás, ugyanakkor a tavalyi szintektől még messze van a piac: körülbelül 60 százalékánál járhatunk a korábbi forgalomnak – vélekedett a szakértő.

A márciusi élénkülés a hiteleket is érintette: már nem csak a támogatott formák (babaváró hitel, CSOK, falusi CSOK, új építésű ingatlanok áfakedvezménye) iránt mutatkozott igény, hanem a normál lakáshitelek iránt is. Rácz Gyula László szerint egyre több vevő érzi azt, hogy nem tudnak tovább kivárni, hiába magas a kamat, kénytelenek lépni, megoldást találni a lakhatási problémáikra. Azt ugyanakkor nem lehet mondani, hogy dömping alakult volna ki, de a korábbi nulla szintről elmozdultunk felfelé – magyarázta a Balla Ingatlan szakértője.


HA SZÁMÍT A JÓ ÁR - ameddig a készlet tart! 
2. osztályú deszka ideiglenesen készleten a  Turai fatelep ráktárkészletén, bruttó: 95 000 Ft / m3 
☎️ 06 70 77 87 972 vagy 06 70 777 99 82


Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az árak is emelkedésnek indulhatnak. Rácz Gyula László úgy véli, hogy az eladóknak alkalmazkodniuk kell a kialakult, valós tranzakciós árakhoz, így kénytelenek lesznek csökkenteni azokat a kínálati árakat, melyekkel most jelen vannak a hirdetési oldalakon. 

Ami az értékesítési időt illeti, társasházi lakásoknál jelenleg 1-3 hónap között alakul, de csak megfelelő árazás esetén, míg családi házaknál ez kitolódik fél évre. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy házat ne lehetne eladni hetek alatt akár most is, akár egy hónapon belül. Az eladás gyorsasága mindig az ártól és az ingatlan jellemzőitől függ, tehát az ingatlan paramétereitől is. Egy erkély vagy egy első, második emeleti elhelyezkedés most is keresettnek számít, ahogy az is, ha felújított, újszerű az adott lakás. Az egyértelműen tapasztalható, hogy félnek a vevők a felújítástól, ezért azokat az ingatlanokat keresik, melyekhez lehetőleg nem kell hozzányúlni. Ez lehet társasházi lakás vagy családi ház, a lényeg, hogy jó állapotú, újszerű legyen. A befektetőket ugyan nem zavarná, ha egy ingatlan felújítandó, ugyanakkor a számuk jelentősen megcsappant, és nyilvánvalóan a „jó árra mennek”: a túlárazott ingatlanokat ők sem fogják megvenni. 


A tavalyi legjobb árunknál is olcsóbban vehet most ereszcsatorna rendszert!- a turai fatelep kínálatából! 
A részletekért kérem, kattintson ide!


A kiadó ingatlanoknál viszont nem lehetett tapasztalni megtorpanást, folyamatosan nagy a kereslet, illetve az árak az 50-60 négyzetméteres kategóriában már 150-200 ezer forint között mozognak Dél-Pesten, míg a 60-70 négyzetmétereseknél 200-250 ezer forintos bérleti díjakról beszélhetünk. A keresletet így sem tudják kielégíteni. Sokan inkább a 100-150 ezres kategóriában próbálnak kiadó ingatlant találni a bérlők, ami az egyszobás garzonok árkategóriája, és ezekből még szerényebb a kínálat.

A március-áprilisi változások miatt jelenleg bizakodó az ingatlanközvetítő, aki reméli, hogy már kilábaltunk a szakadék legmélyebb pontjáról, mely a téli hónapokat jellemezte, és nem következik be újabb visszaesés. Ez a fellendülés ugyanakkor nem általános jelenség, területenként eltérő, hogy miként alakul az ingatlanpiac, mindenesetre a XVIII. kerületi helyzet némi optimizmusra ad okot.

Forrás: Balla Ingatlan

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Május 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Talán túl van a szakadék legmélyebb pontján az ingatlanpiac

Talán túl van a szakadék legmélyebb pontján az ingatlanpiac

More details
Ezeket lopják a magyarok a szállodákból

Ezeket lopják a magyarok a szállodákból

More details
Sport nélkül is lehet fogyni: Ez lehet a fogyókúrázók adu ásza

Sport nélkül is lehet fogyni: Ez lehet a fogyókúrázók adu ásza

More details
Újabb lakásfelújítási támogatás a láthatáron?

Újabb lakásfelújítási támogatás a láthatáron?

More details
Az eltűnés ellen küzdenek a Maldív-szigetek

Az eltűnés ellen küzdenek a Maldív-szigetek

More details
Így spórolhatunk több száz ezer forintot az esküvőn

Így spórolhatunk több száz ezer forintot az esküvőn

More details
AI hairtylist: ilyenek a trendi frizurák a mesterséges intelligencia szerint

AI hairtylist: ilyenek a trendi frizurák a mesterséges intelligencia szerint

More details
Tavaszi fáradtságnak hisszük, de komoly problémát jelezhet

Tavaszi fáradtságnak hisszük, de komoly problémát jelezhet

More details