2020. július 15., szerda - Henrik

Magazin

Így néz ki egy hagyományos magyar esküvő

51

A régi magyar esküvők a legszebb népi hagyományok közé tartoznak. Habár a lagzik sok helyen a mai napig is elterjedtek hazánkban, mára már nem minden ünnepi elemük maradt fenn a köztudatban. Ha egy ízig-vérig magyar esküvőről álmodozol, vagy csak érdekelnek népünk esküvői mulatságainak jellegzetességei, akkor olvass tovább!

Ha igazi magyar esküvőt szeretnél megvalósítani, ezekre lesz hozzá szükséged: 

1. A menyasszony búcsúztatása, és a „kikérő”

Ez az esküvői szokás rendszerint a vőfély feladata. A búcsúztatás során a vőfély a vőlegény nevében kikéri a menyasszonyt a szüleitől. Ez általában a szülők és a menyasszony otthonában történik, de bármilyen jelképes helyen is megejthető az első ceremónia előtt. A vőfély beszéde során tehát megkéri a szülőket, hogy engedjék elmenni a menyasszonyt a szülői otthonból, és megköszöni nekik, hogy felnevelték őt.

2. Mit jelent, amikor valakinek „bekötik a fejét”?

Természetesen itt szó sincs semmilyen sérülésről. A kötés felhelyezése a menyasszony feleséggé válását jelképezi. A hagyomány szerint amikor a fiú megkéri a lány kezét és az igent mond neki, egy kendőt – ez az úgynevezett jegykendő – kap a lánytól. Ezt a kendőt aztán az esküvőt követő fogadáson a család legidősebb női tagja felköti a menyasszony fejére. A kendő általában magyar népi motívumokkal díszített.

3. Menyasszonytánc

A menyasszonytánc során a menyasszony minden vendéggel táncol egy keveset (nem minden esetben külön-külön minden vendéggel, hanem párokkal vagy egész családokkal). Ekkor kerülnek átadásra az esküvői ajándékok (általában pénz) is. A vőlegény és a menyasszony édesanyja borítékokba gyűjti be a tánc jelképes „árát”, a vőfély pedig hangos „Eladó a menyasszony!” kiáltásokkal hívogatja táncolni a vendégeket.

4. Az éjféli átöltözés

A hagyomány szerint éjfélkor a menyasszony átöltözik az úgynevezett menyecskeruhába. Ez a ruha általában piros színű, de újabban szokássá vált a lagzi díszletéhez passzoló színt választani. A ruha a feleséggé válás egyik szimbóluma, akárcsak a jegykendő. Gyakran a vőlegény is átöltözik, és piros (vagy a menyecskeruháéhoz hasonló színű) inget vesz fel. Az átöltözésből visszatérő párt a vőfély házastársakká nyilvánítja.

5. Gyertyafény keringő

Mielőtt a menyasszony átöltözne menyecskeruhájába, ezzel a tánccal búcsúzik el fehér menyasszonyi ruhájától. A keringőt a vőlegénnyel együtt járják, miközben egyik kezükben közösen egy gyertyát tartanak. A násznép körülállja őket, szintén gyertyákkal a kezükben – ezeket a gyertyákat a pár egyenként elfújja tánc közben. Miután az összes gyertyával végeztek, utolsóként a sajátjukat is elfújják. A táncot követően a vőlegény az ölébe kapja menyasszonyát, és kisiet vele a teremből.

6. A menyecsketánc

A menyasszonynak nem feltétlenül muszáj fehér ruhájában táncolnia a vendégekkel. Ilyenkor a menyasszonyi tánc menyecsketánccá alakul át, és nem az átöltözés előtt, hanem utána tartják meg. Ebben az esetben ilyenkor kerülnek átadásra az ajándékok, és a vőfély „Eladó az új menyasszony!” kiáltásokkal buzdítja a vendégeket.

7. Magyar motívumok

Egy igazán magyar hangulatú lagziról nem hiányozhatnak a díszes magyar motívumok sem. Hazánkban számos hímzési stílus is képviselteti magát. A legnépszerűbbek ezek közül a matyó, a kalocsai és a palóc hímzések. Ezek a motívumok szinte bárhol megjelenhetnek a meghívóktól kezdve az asztalterítőkön és lufikon át egészen a menyasszonyi tortáig.

8. Esküvői finomságok

A hagyományos magyar ételek mellett a pár jellegzetes hazai finomságokkal is kedveskedhet a násznépnek. Ez lehet díszes mézeskalács, pálinka, magyar borok, esetleg egyéni emlékcímkével ellátott pezsgők, vagy akár egy kis csomag pirospaprika is.

9. Díszmagyar

Egy másik jellegzetesen hazai viselet a díszmagyar. Ennek férfi és női változata is létezik, így a vőlegény és a menyasszony akár össze is öltözhetnek. A férfi díszmagyar eredetileg egy ünnepi ruha volt, ami különösen a 19. század magyar nemeseinek köreiben volt népszerű, története azonban egészen a 16. századig tekint vissza. A női verzió az olasz reneszánsz idejéből származik.

10. Grillázstorta

A grillázstorta, vagy pörkölttorta olvasztott cukor és darált dió alkotja, és mindenféle látványos formában szokás elkészíteni. Ezt a tortát a vőlegény és a menyasszony közösen törik össze egy kalapáccsal, gyakran úgy, hogy kezeiket közben egy kendő köti össze. A hagyomány szerint ahány darabra széthullik a torta, annyi gyerekre számíthatnak majd.

11. A csárdás

A csárdást bárki eltáncolhatja, hiszen alapja nagyon egyszerű mozdulatokból áll: két lépés balra, majd kettő jobbra. A vőfély tarthat egy rövid gyorstalpalót a táncos kedvű vendégeknek, akik aztán csatlakozhatnak a csárdást járókhoz a táncparketten.

12. Cigányzene

A legtöbb magyar lagzit cigányzene járja át, általában a vacsora és menyasszonytánc alatt, vagy amíg a zenészek bírják!


(Forrás: www.magyarorszagom.hu

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tartalom galéria

A városlátogatók és az esküvők menthetik a fővárosi hoteleket

A városlátogatók és az esküvők menthetik a fővárosi hoteleket

More details
Esküvő után három napig se WC, se zuhany!

Esküvő után három napig se WC, se zuhany!

More details
Esküvője napján, öltönyben mentett életet a tűzoltó Püspökladánynál

Esküvője napján, öltönyben mentett életet a tűzoltó Püspökladánynál

More details
Házasodj 1920-ban, vintage stílusban!

Házasodj 1920-ban, vintage stílusban!

More details
Lapos cipőben is lehetsz igazi hercegnő

Lapos cipőben is lehetsz igazi hercegnő

More details
7 lélegzetelállító esküvői ruha más kultúrákból

7 lélegzetelállító esküvői ruha más kultúrákból

More details
Legjobb és legrosszabb nászajándék ötletek

Legjobb és legrosszabb nászajándék ötletek

More details
Dühös menyasszonyok tiltakoztak az esküvők elhalasztása ellen Rómában

Dühös menyasszonyok tiltakoztak az esküvők elhalasztása ellen Rómában

More details
Inspiráció! Bámulatos esküvői frizurák klasszikus szépségektől!

Inspiráció! Bámulatos esküvői frizurák klasszikus szépségektől!

More details