2024. április 27., szombat - Zita

Magazin

Ezektől az ételektől ragyog majd a bőröd!

402

A szépség a szakember szerint is belülről fakad.Ahogy mondani szokás, a szépség belülről fakad, és ezt ma már a tudomány is megerősíti. A bőr egészsége és szépsége számos tényezőtől függ, beleértve az elfogyasztott ételeket és a pszichés állapotunkat is. A bőrápolás kulcsa nem csupán a kozmetikumokban rejlik, hanem az étkezési szokásokban és a belső harmóniában is. Bús Tímeával, az IdealBody életvezetési tanácsadójával beszélgettünk arról, hogy melyek azok a tényezők, amik bőrünk állapotát befolyásolhatják és mik azok az élelmiszerek, amelyek ragyogást és vitalitást adhatnak neki.

A stressz és a nem megfelelő pszichés állapot a bőr egyik legnagyobb ellensége! Éppen ezért nem elég csak a bevitt tápanyagokra, étrendkiegészítőkre ügyelnünk, de elengedhetetlen a belső munka is önmagunkon. Ha például sokat stresszelünk, felborul a hormonegyensúlyunk, és megemelkedik a kortizol-szintünk. Emiatt a bőr elvékonyodik, dehidratálttá válik, a faggyútermelés fokozódik, az erek szűkülnek, sápadtabbak leszünk.

A telomerek olyan DNS-szakaszok a kromoszómák végén, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtek öregedésének szabályozásában. Azokban az esetekben, amikor a telomerek megrövidülnek és felépítésük megsérül, a sejtek hajlamosabbak az öregedésre és korábban elpusztulnak. Az állandósult stressz a telomerek öregedésének elősegítésével rövidíti meg az életünket. Ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük a stresszt és gondoskodjunk az egészségünkről! A bőrt a stressz ennél direktebb módon is öregíti, hiszen a ráncok keletkezését meggyorsítja.

De bőrünk feszesessége nem csak az arcunkon fontos, hanem a testünkön is. Egy nagyobb fogyás vagy szülés után a kitágult bőr nem mindig tudja követni az alakunkat. Az IdealBody fogyókúrázói is a fogyás utáni megereszkedett bőrtől tartanak a leginkább. Ezt azonban tudatos táplálkozással és a megfelelő superfoodok segítségével csökkenthetjük.

A szépítő ételek segíthetnek

A híres londoni orvos és természetgyógyász, Dr. Nigma Talib kutatásai alapján én is mélyen hiszek abban, hogy minden ember bőre visszatükrözi étkezési szokásait. Ő úgy véli, hogy mindaz, amit megeszünk, és különösen az, amivel visszaélünk, azonnal megmutatkozik az arcunkon. De ugyanígy van ez a pszichés állapotunkkal is, ami szintén maradandó nyomokat hagyhat a bőrünkön” – árulta el Bús Tímea életvezetési tanácsadó, az IdealBody szakértője.

A szakember hozzátette, bőrünk állapotát és egészségét a genetika mellett rengeteg tényező befolyásolja, ami ellen mi magunk is tehetünk. Ilyen például a kiegyensúlyozatlan pszichés állapot, a stressz (ezt érdemes egy profi módszerrel kezelni, mondjuk szomatodrámával) az étkezés, a dohányzás, az UV-sugárzás, vagy az elegendő éjszakai alvás. Ha szép bőrt szeretnénk, fontos, hogy harmonikus életre és pihentető alvásra törekedjünk, hiszen a sejtek éjszaka tudnak regenerálódni. Hogy igazán fiatalos maradhasson a bőrünk is, kihagyhatatlan a rendszeres sport és a szépítő ételek fogyasztása is. Ilyenek az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, valamint a bőrünknek ragyogást kölcsönző sütőtök, édesburgonya, vajtök és citrusfélék.

Kevesen tudják, de napi két adag sárga vagy vörös, magas keratin-tartalmú étel elfogyasztása megváltoztatja a bőrtónusunkat, valósággal ragyogunk majd tőle! A sötétzöld zöldségek pompás magnézium források, ezért ránctalanítanak, a banán és a póréhagyma pedig természetes probiotikumok. A köles az egyik legbélbarátabb gabonafélénk, ha szép bőrt szeretnénk, javasolt heti legalább kétszer fogyasztani. Nem csak a bőr szerkezetét javítja, kellemes teltség-érzetet is biztosít” – árulta el Tímea.

Kollagén a ráncok ellen

Létezik azonban egy valódi jolly joker a bőrnek: a kollagén. Ez a csodaszer minden bőrtípuson csak javíthat. Sokan nem is gondolnák, de a kollagén mindenki számára elérhető, viszonylag olcsó, könnyen elkészíthető házilag is és remek hatással van a szervezetünkre. Bizony, egy jól elkészített húsleves jelentős kollagén pótlás lehet! Csirkéből vagy marhából is készíthetjük. A csontlevest kocsonyásra, legalább 12-24 sőt, akár 48 órán át is érdemes rotyogtatni, hogy tökéletes legyen.

A kollagén szedése különösen fontos lehet fogyókúra során is. Amikor a testsúlyunk jelentős mértékben csökken, a bőrünknek is alkalmazkodnia kell ehhez. Az egészséges és rugalmas bőr megőrzésében a kollagén kiemelten fontos szerepet játszik, hiszen ez az a fehérje, amely a bőr rugalmasságát, feszességét és fiatalos megjelenését biztosítja. A fogyás gyakran megereszkedett bőrt eredményezhet, amely nem csak esztétikai problémákat okozhat, hanem önbizalomcsökkenést is előidézhet. A megfelelő kollagénszint támogatása segíthet abban, hogy a bőrünk visszanyerje feszességét és rugalmasságát, így segítve a testkontúrok javulását a fogyókúra eredményeként. Kollagén szedésével támogathatjuk a bőrünk egészségét, szépségét és rugalmasságát a fogyás időszakában.

Ha az életritmusunkba nem fér bele, hogy több órát töltsünk a konyhában a fazék mellett, azt javaslom, hogy az étrendkiegészítők között bőrspecifikus hidralizált kollagént keressünk, ami tartalmaz hialuronsavat, elasztint (ezeket a saját szervezetünk is termeli, ezért fontos visszapótolni) és más vitaminokat is, mint például az IdealBody Collagen Cocktail termékcsaládja, amely akár a fogyás utáni megereszkedett bőrt is feszesebbé varázsolhatja. Emellett fontos az is, hogy megfelelő kozmetikumokkal ápoljuk a bőrünket” - mondta el a szakember. Hangsúlyozta, önmagában a kollagén sem tesz csodát, a mozgás és a harmonikus élet, az önismeret szakember segítségével legalább annyira fontosak, mint a bevitt tápanyagok és étrendkiegészítők.

I Forrás: Esküvő Világ

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Divathíradó – jöjjenek a legropogósabb felfedezések a trend világából

Divathíradó – jöjjenek a legropogósabb felfedezések a trend világából

More details
500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

More details
A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

More details
OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

More details
Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

More details
Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

More details
Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details