EC: Milyen technikákkal és alapanyagokból készíted a virágokat?
Erika: Alapvetően drótos technikával készítem a virágaimat, hiszen így minden szirom, levél külön mozgatható, alakítható, teljesen élethűvé formázható. Nem nagyon szeretem a sablonokat a szirmok kiszúrásához, de használom, sokkal szebb a végeredmény, ha kézzel és egy ollóval alakítom a kinyújtott masszát. Példaként említem, volt nemrégiben egy megrendelésem, apró pici 3 cm-es thai orchideákat kértek. Kiszúró nem volt, minden egyes pici apró szirmot egyenként formáztam, festettem a középrésszel együtt. Valami elképesztően gyönyörű lett a végeredmény!
Tortadíszként idáig kizárólag cukormasszát használtam, de ettől az évtől pár virágot ostyából is fogok készíteni. Főleg olyan virágokat, melyek sok sziromból állnak, súlyosabbak, pl.: pünkösdi rózsák, boglárkák. Picit eltér a virágkészítés technikája is, de folyamatosan képzem magam, hogy a legjobb szolgáltatást tudjam nyújtani a megrendelők felé.
Kacsingatok a csokoládévirág készítés felé is, de ez még a jövő. Magyarország egy kis ország, zárkózottak az emberek, minden eleve később gyűrűzik be és nehéz elfogadtatni, megszerettetni minden újdonságot. Nálunk még mindig tartja magát a csupasz torta-élővirág kombináció. Ha szóba kerül, hogy cukorvirágokkal lehetne helyettesíteni az élővirágokat, akkor először mindig valamilyen ellenállás mutatkozik, mert rögtön régi beidegződés szerint a retro marcipán rózsák ugranak be elsőnek az embereknek. Valljuk be, nem valami szépek. Nem is gondolják, hogy létezhet másfajta cukorvirág is…
Nem csak tortadíszként készítek virágokat, hanem ajándékba is, hosszú szálú rózsákat, cserepes növényeket, dekorációs célokra vagy kaptam már felkérést esküvőkre köszönőajándékok készítésére, szülőköszöntő csokorra, de még egy esküvői csokorra is. Ezeket a virágokat hidegporcelánból készítem, ami gyakorlatilag törhetetlen és vízálló. A készítés technikája hasonlít a cukorvirágéhoz, az anyagáról pedig annyit elárulok, étkezési kukoricakeményítő az alapja, nem porcukor…
A teljes cikk: Virágot cukorból?! – A SugarHanga alkotásait látva többé nem akarsz majd élővirágot az esküvői tortádra!