2024. április 15., hétfő - Tas, Anasztázia

Magazin

„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

109

Egy kutatóközpont szerint a következő ötven évben 70 százalékkal esik majd a házasságkötések száma, míg mások szerint kizárólag a mélyen vallásos emberek fogják majd elvégezni a szertartást. Tényleg haldoklik a házasság intézménye? Pankucsi Márta szociológust kérdeztük arról, mi lehet a család szerepe a jövő társadalmában: hogyan tűnhet el vagy alakulhat át a sokáig alapvetésnek vett intézmény.

 A tavalyi évben Magyarországon 31 százalékkal csökkent a házasságok és hasonlóan nagy mértékben a születések száma a kormány családbarátnak beállított politikája ellenére. Mindezzel együtt sem kirívó a helyzet hazánkban, hiszen a fejlett világ minden pontján évről évre csökken a házasodási és a családalapítási kedv.

A házasságkötés sokáig alapvetésnek számított a felnövekvő generációk számára, a társadalom alapegységének pedig sokáig a házasságkötés logikusnak tartott folytatása, a család számított. Ez a helyzet most világszerte változik meg, részben a gazdasági helyzet, részben egyéb társadalmi erők hatására. Emiatt többen azért aggódnak, hogy a házasság, mint olyan, ki is halhat a társadalomból, vagy csak egy marginális kisebbség szokásává válhat. A Civitas nevű brit jobboldali tanácsadó cég úgy becsüli, hogy 2062-re további 70 százalékkal csökken majd a házasságkötések száma.

Ilyen durva visszaesés esetén pedig el kellene gondolkodni arról is, hogyan szervezzük társadalmainkat, és milyen jövőképet hagyunk az új generációkra. Cikkünkben egy szociológust kérdeztünk arról, mi lehet a család szerepe a jövő társadalmában: hogyan tűnhet el vagy alakulhat át a sokáig alapvetésnek vett intézmény.

Hova tűnhet a házasság?

Az Independent nemrég arról írt, hogy jelenleg a világ lakosságának 90 százaléka él olyan országban, ahol rohamosan csökken a házasságkötések száma. Csak az USA-ban az 1970-es évek óta 60 százalékkal esett azok száma, akik házasságra lépnek. A Civitas kutatását is felidézik, amely azt jósolja: 2062-ben „minden négyszáz felnőttre fog jutni egy pár, amelyik házasságot köt az Egyesült Királyságban”. A mostani arány: egy házasságkötő jut pár száz felnőttre.

Ez azt jelenti, hogy mindössze két generáción belül esne 70 százalékkal a házasodók száma. A cikk szerint nem arról van szó, hogy a fiatalabb generációk tudatosan elutasítanák az intézményt: egy 2023-as kutatás arra jutott, hogy a párkapcsolatban élő Z generációsok 83 százaléka tervezi a házasságot. Inkább arról van szó, hogy manapság ezt az emberek egyre szívesebben teszik meg későbbi életszakaszban, nem tinédzser éveik végén vagy a húszas évek elején. A várakozással együtt pedig lankadhat a házasodási kedv is.

Az Institute for Family Studies szakértője, Dr. Brian J. Willoughby 2022-es cikkében arról értekezett: a házasság népszerűségének elvesztésével lehet, hogy ez a régi intézmény egyes kisebb társadalmi csoportok gyakorlatává válik. Ő az akkor elérhető adatokból azt a következtetést vonta le, hogy a házasság egyre inkább a mélyen vallásos emberek kedvtelésévé válik.

De mit ért pontosan ez alatt? Az adatok azt mutatják, hogy a házasságkötők között egyre több a vallásos, viszont a vallásos párok száma ennek ellenére is csökkenőben van. Willoughby eközben úgy látja, hogy a különböző kormányok nem alkalmazkodnak pragmatikusan a helyzethez. A házaspároknak még mindig komoly társadalmi-anyagi előjogok járnak különböző állami támogatások és kulturális berögződések által. 

Az pedig szerinte nem lesz rendben, ha ezek a privilégiumok csupán a társadalom egyre kisebb és speciálisabb részét illetik majd meg, egyfajta kiváltságos kasztot hozva létre.

A döntően házasságpárti szerző megoldásnak azt javasolja, hogy minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet azokra a mind anyagi, mind magánéleti előnyökre, amelyekről bizonyítható, hogy a házassággal járnak. Ő úgy véli, hogy ha a többség életéből kikerül ez az intézmény, azt végső soron a családok jóléte fogja bánni.

Dr. Pankucsi Márta szociológus az rtl.hu-nak úgy fogalmazott: „A polgári társadalmakban a házasság egy jogi intézmény, a vallásos emberek számára vallási kötelék is. Azt hiszem, hogy ez így is marad. Vannak és lesznek, akik jogi intézményként tekintenek rá, a jog által elismert megállapodásnak, szerződésnek tekintik. És vannak és lesznek, akik Isten által szentesített szövetségnek tartják a házasságot. Érdekes megközelítése például a szerelemnek az, amely szerint Isten a szerelem által engedi legközelebb magához az embereket.”

Az Independent viszont arról ír, hogy a házasságnak tulajdonított előnyök egy része komolyan megkérdőjelezhető. Paul Dolan magatartáskutató például arról beszélt: nem alapvetés, hogy a szüleik válását átélő vagy egyedül nevelt gyerekek rosszabb körülmények között nőnek fel, mint azok, akiket két szülő nevel. Szerinte számtalan eset bizonyítja, hogy a kétszülős családban nevelt gyerekek ugyanakkora, sőt nagyobb lelki sebeket kaphatnak, mint a másféle családban neveltek.

A teljes cikk:„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

More details
OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

More details
Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

More details
Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

More details
Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details
„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

More details
A könnyűszerkezetes házak menthetik meg a fiatalok otthonteremtését

A könnyűszerkezetes házak menthetik meg a fiatalok otthonteremtését

More details