2021. május 10., hétfő - Ármin

Magazin

A legnagyobb kiadások az esküvődön – Hogyan csökkentheted le?

62

Egy tavalyi felmérésben arra voltak kíváncsiak a kutatók, vajon mennyit költenek az emberek az esküvőjükre. Bár a statisztikát az Egyesült Államokban készítették, az kiderült belőle, hogy sokan hajlamosak alaposan túlköltekezni, és még az sem ritka, hogy a házasulandó felek hitelt vesznek fel a nagy napra.

Azonban nem feltétlenül éri meg extrém sok pénzt kiadni egy nagyszabású esküvőre, mert a felmérések alapján minél többet költ egy páros az esküvőre, annál nagyobb eséllyel fog elválni a későbbiek során. De mire költünk a legtöbbet a szervezést illetően? És hogyan kellene csökkenteni a kiadásokat, ha tényleg komolyan gondoljátok a holtomiglan-holtodiglant?

A legdrágább kiadás

A The Knot 2018-ban vizsgálta az esküvői kiadásokat, és azt állapították meg, hogy a házaspárok a legtöbbet a helyszínre költöttek. Bár az amerikai árak nehezen vethetőek össze az átlagos, hazai esküvők kiadásaival, árulkodó adat, hogy a fogadási helyszínre a költségvetés csaknem felét szánták a házasulandó felek. Ez Amerikában megközelítőleg ötmillió forintot jelentett, de itthon is gyakran hétszámjegyű ez a kiadás.

A legtöbbet tehát akkor spórolhattok az esküvői költségeken, ha sikerül olyan helyszínt foglalnotok, ami nem terheli meg ilyen jelentősen a büdzséteket.

Ilyenkor jól jönnek azok a bizonyos összeköttetések, ismerősök, akik által kedvezőbb árajánlatokat kaphattok, és persze érdemes mérlegelni, hogy esetleg olcsóbb lehet-e egy szabadtéri esküvő, vagy inkább egy kevésbé népszerű helyszínt próbáltok a saját ízlésetekre átformálni. Sajnos, ha nagyon sok pénz elmegy a helyszín lefoglalására, akkor jó eséllyel a vendégek számát kell csökkentenetek, de a felmérések szerint ez kifejezetten rossz taktika. Tovább tartott ugyanis azoknak a pároknak a házassága, akik nem a meghívott barátok számán, hanem az egyéb költségeken spóroltak.

Egyébként éppen a vendégek ellátása a másik, hasonlóan jelentős kiadás. Az Egyesült Államokban az egy főre jutó étel- és italfogyasztás átlagosan 20 000 forint, ez itthon – helyszíntől, étteremtől, létszámtól függően – nagyon széles skálán mozoghat.

Mire költünk még sokat?

Amerikában a második legnagyobb költség – leszámítva a nászutat – az eljegyzési gyűrű. Átszámítva közel két millió forintot költenek erre a párok, ami jóformán a teljes kiadás ötöde – érdemes meggondolni, hogy tényleg egy ékszerre szeretnétek-e a kiadásotok jelentős részét áldozni. Hazánkban egyébként nem „divat” ennyire sokat költeni az eljegyzési gyűrűkre, de azért itthon sem lehet elaprózni.

A következő komoly, gyakorlatilag megkerülhetetlen kiadás az esküvő lebonyolításával járó személyzet fizetése. A felmérésben külön-külön gyűjtötték a kiadásokat: egy átlagos amerikai esküvőn a rendezvényszervezőnek 600 000 forint, a felszolgáló személyzetnek 1 300 000 forint, a fotósnak-kamerásnak összesen 1 400 000 forint dukált. Természetesen ezek az árak hazánkban többnyire kedvezőbbek, de arányaikat tekintve nagyon is egyeznek a kiadások.

A csökkentést tekintve nem érdemes spórolni a személyzet megfizetésén, mert nem mindegy hogyan vannak kiszolgálva a vendégeid.

Hasonlóan sokat nyom a latban az is, milyen fotókkal, videókkal tudtok majd visszaemlékezni a nagy napra – ezt tekintve akkor tudtok némi kedvezményre szert tenni, ha nem egész éjszakára, hanem csak bizonyos időtartamra foglaljátok le a szakembereket.

Hazánkban nem különösebben népszerű dolog rendezvényszervezőt fogadni az esküvőkre, azonban sokan igénybe veszik a dekorációval foglalkozók, virágkötők segítségét. Utóbbihoz anyagköltség is dukál, ami az Egyesült Államokban átlagosan 700 000 forintot jelentett. Költségcsökkentő lehet, ha részben, vagy akár egészben ti készítitek a dekorációkat, illetve próbáltok díszeket (pl. fényfüzéreket, székszoknyákat) bérelni, hogy ne kelljen mindent újonnan megvenni egyetlen alkalom kedvéért. 

 

A teljes cikk: A legnagyobb kiadások az esküvődön – Hogyan csökkentheted le?

 

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

9 vagány hajszíntrend a 2021-es esküvői szezonra!

9 vagány hajszíntrend a 2021-es esküvői szezonra!

More details
Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

More details
Minden vágyad egy lenyűgöző lovas esküvő?

Minden vágyad egy lenyűgöző lovas esküvő?

More details
A Taffix orrspray hatékony a COVID-19 brit és dél-afrikai mutációi ellen

A Taffix orrspray hatékony a COVID-19 brit és dél-afrikai mutációi ellen

More details
Minden 6. baba magánklinikán születik Budapesten

Minden 6. baba magánklinikán születik Budapesten

More details
Esküvői torta – főszerepben az édes örömök!

Esküvői torta – főszerepben az édes örömök!

More details
Abroncs menyasszonyi ruhához – Tudnivalók

Abroncs menyasszonyi ruhához – Tudnivalók

More details
Mihalik Enikő karitatív céllal vált meg a ruháitól

Mihalik Enikő karitatív céllal vált meg a ruháitól

More details
Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

More details