2020. július 14., kedd - őrs

Magazin

Zero waste esküvő lépésről lépésre!

191

A zero waste esküvő fogalma sokaknak még kicsit ködös, mint egy szép őszi hajnal. Persze a szavakat lefordítva gyorsan eljutunk a hulladékmentes esküvő gondolatához, mégis nehezen lehet ezt összeegyeztetni életünk nagy napjával. A környezettudatosság egyre fontosabb szerepet játszik a hétköznapok során, most viszont megmutatjuk, hogy tudjátok ezt a gyakorlatban egyszerűen megvalósítani az esküvőtökön is.

Mit jelent pontosan a zero waste esküvő?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a zero waste esküvő csak azoknak fontos, akik a szürke hétköznapokon is fókuszba helyezik bolygónk tehermentesítését. Ez azonban szerencsére nem így van, kis lépésekben is lehet haladni! Egy zero waste esküvő a fenntarthatóság jegyében szerveződik, kellő figyelmet fordítva a hulladékmentességre, a túlfogyasztás és pazarlás elkerülésére, és a szociálisan nemes ügyek támogatására.

zero

A zero waste esküvő leginkább a hulladékmentességet jelenti, és nem azt, hogy gyönyörű dekoráció és igazi esküvői hangulat nélkül kell megélnetek a lagzitokat. Senki nem várja el tőletek, hogy minden szervezési elv a green wedding alapján szülessen meg, de már akkor is példamutató lehet esküvőtök, ha egy-két fenntartható ötlettel gazdagítjátok lakodalmatokat.

 • Már a helyszín kiválasztásánál figyelhettek a felesleges károsanyag kibocsájtás csökkentésére, ha egy helyszínen tartjátok a szertartást és a lakodalmat, és így a vendégeknek nem kell feleslegesen kocsikázniuk.
 • Fontos az évszak kiválasztása is, hiszen tavasztól kora őszig jóval világosabb van, így kevesebb elektromos áramot kell használnotok a nagy napon.
 • Nem kell a papír alapú meghívóhoz ragaszkodni, online is elküldhetitek vendégeiteknek a meghívótokat, vagy készíthettek külön esküvői weboldalt is, így nincs felesleges papírhulladék.
 • A menyasszonyi ruha akkor is meseszép lesz, ha nem varrattok sajátot, hanem béreltek egyet, vagy esetleg a családban megörökölt nagymama ruháját alakíttatjátok át.
 • A környezetvédelem szerves része az állatvédelem, így sok menyasszony odafigyel, hogy menyasszonyi sminkje csakis olyan sminktermékekkel készüljön, melyek bizonyítottan állatkísérletmentesek.
 • Az esküvői menü összeállítása során részesítsétek előnyben a szezonális termékeket, hisz azok előállítása nem terheli a Földet.
 • Ha helyi termelőktől vásároltok ételeket-italokat, óvjátok a bolygót a szállítás és import által keletkezett légszennyezéstől, károsanyag-kibocsátástól.
 • A polgári szertartás utáni ceremónia is történhet a zero waste esküvő jegyében, ha gyertyagyújtás vagy borceremónia helyett egy fát ültettek el közösen.

zero2

Dekorációk és kellékek

 • A virágdekoráció elsőre környezetkímélőnek hangzik, mégis a legtöbb esküvő után a vágott virág a szemétben végzi. Helyezzetek ki cserepes virágokat, melyeket a nagy nap után el lehet ültetni.
 • Esküvői dekorációt is lehet a hulladékmentesség jegyében megálmodni, ha maradtok a természetes színeknél, az újrahasznosítható alapanyagoknál, vagy bérlitek a dekort, így nem keletkezik feleslegesen szemét. Gyümölcsökből is készülhet szép asztaldísz, melyet megehetnek a vendégek, a maradékot pedig le is lehet komposztálni.
 • A lagzi után a szalvéták szinte egytől-egyig a szemétben végzik, így a hulladékmentesség jegyében a papírszalvétákat cseréljétek többször használható textil szalvétákra
 • Száműzzétek a műanyag kellékeket az esküvőtökről, használjatok papír szívószálat például.

zero3

 • Minden esküvőn rengeteg az ételmaradék. Ha zero waste esküvő az álmotok, akkor vagy papírdobozba csomagoljátok a vendégeiteknek, vagy keressetek olyan jótékonysági szervezeteket, melyek a megmaradt ételt elszállítják a rászorulóknak. Étel nem mehet a kukába!
 • A köszönőajándék már szinte egy esküvőről sem hiányozhat, de hűtőmágnes és egyéb dekortárgy helyett adjatok inkább ajándékba kis üvegben mézet, szappant (helyi kézművesektől, termelőktől), vagy kis virágmagokat, melyeket el tudnak ültetni.
 • A nászajándék kardinális kérdés mind a vendégeknek, mind a jegyespárnak. Ha igazán meg szeretnétek valósítani a zero waste esküvő szociális érzékenységét, válasszatok egy számotokra szimpatikus jótékonysági szervezetet, és kérjétek meg a vendégeiteket, hogy a nászajándékotokra szánt összeget adományozzák nekik inkább.

zero4

Láthatjátok, hogy egy zero waste esküvő nem fordít hátat az igazi esküvői hangulatnak! Nem kell harcos természetvédő amazonnak lennetek, hogy az esküvőtök a hulladékmentesség jegyében teljen. Válasszatok ki egy-két ötletet, melyet könnyedén megvalósíthattok az esküvőtökön, és hálás lesz érte a bolygónk!

Forrás: habosbabos.hu

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tartalom galéria

Esküvő után három napig se WC, se zuhany!

Esküvő után három napig se WC, se zuhany!

More details
Esküvője napján, öltönyben mentett életet a tűzoltó Püspökladánynál

Esküvője napján, öltönyben mentett életet a tűzoltó Püspökladánynál

More details
Házasodj 1920-ban, vintage stílusban!

Házasodj 1920-ban, vintage stílusban!

More details
Lapos cipőben is lehetsz igazi hercegnő

Lapos cipőben is lehetsz igazi hercegnő

More details
7 lélegzetelállító esküvői ruha más kultúrákból

7 lélegzetelállító esküvői ruha más kultúrákból

More details
Legjobb és legrosszabb nászajándék ötletek

Legjobb és legrosszabb nászajándék ötletek

More details
Dühös menyasszonyok tiltakoztak az esküvők elhalasztása ellen Rómában

Dühös menyasszonyok tiltakoztak az esküvők elhalasztása ellen Rómában

More details
Inspiráció! Bámulatos esküvői frizurák klasszikus szépségektől!

Inspiráció! Bámulatos esküvői frizurák klasszikus szépségektől!

More details
Top 10 menyasszonyi ruha trend 2020-ban

Top 10 menyasszonyi ruha trend 2020-ban

More details