2019. november 17., vasárnap - Hortenzia, Gergő

Magazin

Zero waste esküvő lépésről lépésre!

32

A zero waste esküvő fogalma sokaknak még kicsit ködös, mint egy szép őszi hajnal. Persze a szavakat lefordítva gyorsan eljutunk a hulladékmentes esküvő gondolatához, mégis nehezen lehet ezt összeegyeztetni életünk nagy napjával. A környezettudatosság egyre fontosabb szerepet játszik a hétköznapok során, most viszont megmutatjuk, hogy tudjátok ezt a gyakorlatban egyszerűen megvalósítani az esküvőtökön is.

Mit jelent pontosan a zero waste esküvő?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a zero waste esküvő csak azoknak fontos, akik a szürke hétköznapokon is fókuszba helyezik bolygónk tehermentesítését. Ez azonban szerencsére nem így van, kis lépésekben is lehet haladni! Egy zero waste esküvő a fenntarthatóság jegyében szerveződik, kellő figyelmet fordítva a hulladékmentességre, a túlfogyasztás és pazarlás elkerülésére, és a szociálisan nemes ügyek támogatására.

zero

A zero waste esküvő leginkább a hulladékmentességet jelenti, és nem azt, hogy gyönyörű dekoráció és igazi esküvői hangulat nélkül kell megélnetek a lagzitokat. Senki nem várja el tőletek, hogy minden szervezési elv a green wedding alapján szülessen meg, de már akkor is példamutató lehet esküvőtök, ha egy-két fenntartható ötlettel gazdagítjátok lakodalmatokat.

 • Már a helyszín kiválasztásánál figyelhettek a felesleges károsanyag kibocsájtás csökkentésére, ha egy helyszínen tartjátok a szertartást és a lakodalmat, és így a vendégeknek nem kell feleslegesen kocsikázniuk.
 • Fontos az évszak kiválasztása is, hiszen tavasztól kora őszig jóval világosabb van, így kevesebb elektromos áramot kell használnotok a nagy napon.
 • Nem kell a papír alapú meghívóhoz ragaszkodni, online is elküldhetitek vendégeiteknek a meghívótokat, vagy készíthettek külön esküvői weboldalt is, így nincs felesleges papírhulladék.
 • A menyasszonyi ruha akkor is meseszép lesz, ha nem varrattok sajátot, hanem béreltek egyet, vagy esetleg a családban megörökölt nagymama ruháját alakíttatjátok át.
 • A környezetvédelem szerves része az állatvédelem, így sok menyasszony odafigyel, hogy menyasszonyi sminkje csakis olyan sminktermékekkel készüljön, melyek bizonyítottan állatkísérletmentesek.
 • Az esküvői menü összeállítása során részesítsétek előnyben a szezonális termékeket, hisz azok előállítása nem terheli a Földet.
 • Ha helyi termelőktől vásároltok ételeket-italokat, óvjátok a bolygót a szállítás és import által keletkezett légszennyezéstől, károsanyag-kibocsátástól.
 • A polgári szertartás utáni ceremónia is történhet a zero waste esküvő jegyében, ha gyertyagyújtás vagy borceremónia helyett egy fát ültettek el közösen.

zero2

Dekorációk és kellékek

 • A virágdekoráció elsőre környezetkímélőnek hangzik, mégis a legtöbb esküvő után a vágott virág a szemétben végzi. Helyezzetek ki cserepes virágokat, melyeket a nagy nap után el lehet ültetni.
 • Esküvői dekorációt is lehet a hulladékmentesség jegyében megálmodni, ha maradtok a természetes színeknél, az újrahasznosítható alapanyagoknál, vagy bérlitek a dekort, így nem keletkezik feleslegesen szemét. Gyümölcsökből is készülhet szép asztaldísz, melyet megehetnek a vendégek, a maradékot pedig le is lehet komposztálni.
 • A lagzi után a szalvéták szinte egytől-egyig a szemétben végzik, így a hulladékmentesség jegyében a papírszalvétákat cseréljétek többször használható textil szalvétákra
 • Száműzzétek a műanyag kellékeket az esküvőtökről, használjatok papír szívószálat például.

zero3

 • Minden esküvőn rengeteg az ételmaradék. Ha zero waste esküvő az álmotok, akkor vagy papírdobozba csomagoljátok a vendégeiteknek, vagy keressetek olyan jótékonysági szervezeteket, melyek a megmaradt ételt elszállítják a rászorulóknak. Étel nem mehet a kukába!
 • A köszönőajándék már szinte egy esküvőről sem hiányozhat, de hűtőmágnes és egyéb dekortárgy helyett adjatok inkább ajándékba kis üvegben mézet, szappant (helyi kézművesektől, termelőktől), vagy kis virágmagokat, melyeket el tudnak ültetni.
 • A nászajándék kardinális kérdés mind a vendégeknek, mind a jegyespárnak. Ha igazán meg szeretnétek valósítani a zero waste esküvő szociális érzékenységét, válasszatok egy számotokra szimpatikus jótékonysági szervezetet, és kérjétek meg a vendégeiteket, hogy a nászajándékotokra szánt összeget adományozzák nekik inkább.

zero4

Láthatjátok, hogy egy zero waste esküvő nem fordít hátat az igazi esküvői hangulatnak! Nem kell harcos természetvédő amazonnak lennetek, hogy az esküvőtök a hulladékmentesség jegyében teljen. Válasszatok ki egy-két ötletet, melyet könnyedén megvalósíthattok az esküvőtökön, és hálás lesz érte a bolygónk!

Forrás: habosbabos.hu

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« November 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Tartalom galéria

Minimoon – Ötletek nászút helyett

Minimoon – Ötletek nászút helyett

More details
Menyasszonyrablás a levegőben? Bemutatjuk a dekoratőrt, aki ezt is megoldja!

Menyasszonyrablás a levegőben? Bemutatjuk a dekoratőrt, aki ezt is megoldja!

More details
8 tipp a környezetbarát lánybúcsúért

8 tipp a környezetbarát lánybúcsúért

More details
Ómama: Az embereknek ma minden kell és azonnal

Ómama: Az embereknek ma minden kell és azonnal

More details
Nagy Esküvői Nyílt Nap - Az Esküvők Ünnepe - 2019. november 16.

Nagy Esküvői Nyílt Nap - Az Esküvők Ünnepe - 2019. november 16.

More details
Az ország legnagyobb menyasszonyi ruha vására! Extra NAP, 2019. november 10.

Az ország legnagyobb menyasszonyi ruha vására! Extra NAP, 2019. november 10.

More details
Esküvő kiállítás Novotel, 2019. november 9-10.

Esküvő kiállítás Novotel, 2019. november 9-10.

More details
Milyen ételszervíz szolgáltatást válassz az esküvődre?

Milyen ételszervíz szolgáltatást válassz az esküvődre?

More details
EsküvőTrend - Balatoni Esküvő Kiállítás és Vásár - Balatonfüred, 2020. január 4-5.

EsküvőTrend - Balatoni Esküvő Kiállítás és Vásár - Balatonfüred, 2020. január 4-5.

More details