Nyomtatás

Mitől jó ma egy vőfély, és tulajdonképpen mi is a feladata?

786

A vérbeli vőfélynek már a puszta megjelenése, termete és ruházata is tekintélyt parancsol. Ha pedig meghalljuk ízes beszédét, nem lehet rá nem odafigyelni. Régen elképzelhetetlen volt nélküle a menyegző. A házasulandók jelentős része még mindig szívesen fordul a hagyományok felé, és a ceremóniamester helyett vőfélyre bízza az esküvő lebonyolítását. Egy jó vőfély aranyat ér, hisz biztosan kézben tartja a nagy nap minden eseményét.

A klasszikus felszerelés

A halk szavú vőfélyt senki sem szereti, tartja a mondás. Az igazi hangulatfelelőst már ránézésre könnyű megkülönböztetni a többi ünneplőtől, hisz csodás ruhája, bokrétás kalapja, csizmája és szalagokkal díszített vőfélybotja miatt is kitűnik a tömegből. Régebben a menyasszony vagy a vőlegény egyik barátja, esetleg rokona vállalta magára ezt a megtisztelő szerepet.

A vőfély az előkészületekben is támasz

Sok esetben a házasulandók többsége, sőt a szüleik sincsenek tisztában a régi szokásokkal, így a vőfély az, aki már a nagy nap előtt felkészíti őket, és ismerteti a teendőket, sőt ötleteivel is segíti a készülődést. Gyakran az eljegyzéstől, a lánykérésen át a lakodalom kötetlenebb részéig a fiatalok mellett áll. A nagy nap előtt legalább kétszer-háromszor találkozik az ifjú párral. Az első alkalom nagyon fontos, hiszen itt tisztázza a fiatalokkal, hogy a házasulandók mit szeretnének. Továbbá ekkor mondja el nekik, hogy mit is jelent a hagyományokra épülő vőfélykedés.

A vőfély feladata a nagy napon

A vőfély az esküvő előtt a lányos háznál először kikéri a menyasszonyt a szülőktől a leendő férj számára, majd elbúcsúztatja a családtagoktól, közben régi rigmusokban beszél, verseket mond, énekel. A lakodalomban fogadja a vendégeket, folyamatosan ismerteti a legfontosabb teendőket. Közben szervezkedik, tartja a kapcsolatot a többi szolgáltatóval, koordinálja a történéseket. A fontosabb eseményeket felkonferálja, így a gyertyafénykeringőt, a menyasszonytáncot, tréfás játékokat vezet le, továbbá megmozgatja a násznépet, és hangulatot teremt.

(Forrás: www.eskuvotippek.hu)

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből