2023. február 4., szombat - Ráhel

Magazin

A polgári esküvő menete

4315

Tervezitek az esküvőt? Szeretnétek összekötni az életeteket hivatalosan is? Jó lenne, ha a polgári esküvő menete a lehető legszemélyesebb lenne? Lehet egyáltalán egyedire szabni?

Ha ti is elköteleződtetek az egybekelésetek mellett, elkezdtétek a szervezést életetek legfontosabb napjára, felmerülhet bennetek néhány kérdés. Az esküvői folyamat egyik legnagyobb súllyal bíró pontja a polgári esküvő menete, hiszen egybekelésetek, a házasságkötésetek ekkor válik az állam által is bejegyzetté, hivatalosan és törvényesen is érvényessé.

Csodálatos dolog kimondani az igent, amelyet az anyakönyvvezető előtt aláírásotokkal pecsételtek meg. Ezért ha ezt a többé-kevésbé hivatalos szertartás-részt is szeretnétek igazán közelire, személyesre szabni, teljesen rendben van, s lehetséges is.

A polgári esküvő menete: az előzetes teendők

A polgári szertartás előtt számos elintézendő, hivatalos dologgal szükséges számolni.

A házasságkötési szándék bejelentése:

Az egyik legfontosabb, hogy időben legyetek. A házasságkötés előtt minimum 31 nappal be kell jelenti a házasságkötési szándékot. Ezt bármelyik anyakönyvi hivatalban megtehetitek az ország bármelyik pontján, lakhelytől teljesen függetlenül. Ha leleményesek vagytok, előzetesen foglaljatok időpontot az adott anyakönyvi hivatalban, s így elkerülhető a kellemetlen várakozás és esetleges kavarodás.

Az alábbi iratokat mindenképp vigyétek magatokkal a polgári esküvő bejelentéshez.

  • Mindkettőtök részéről érvényes személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Születési anyakönyvi kivonat
  • Ha a jegyespár egyik tagja már volt házas, akkor az előző házasságot felbontó dokumentumokat is be kell mutatni. Ha özvegy személyről van szó, akkor az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata is szükséges a bejelentéskor.
  • A tanúk személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolata.

Nyilatkozattételek:

Ha a bejelentkezés során megállapítják, hogy a házasságkötésnek nincs törvényes akadálya, akkor nyilatkoznotok kell névváltoztatásokról és tervezett, születendő gyermek vagy gyermekek vezetéknevével kapcsolatban is. Érdemes ezeket a kérdéseket jó előre átbeszélnetek, átgondolni, így kellemetlenség és időhúzás nélkül zajlik a folyamat. A polgári esküvő menetének ezen a pontján az anyagiak is szóba kerülnek majd, és itt kell majd dönteni az esetleges plusz szolgáltatások, hangulati elemek alkalmazásának kapcsán is.

Az anyakönyvvezető személye:

A polgári esküvő menete és hangulata nagyban múlik az anyakönyvvezető személyén is. Azt fontos tudnotok, hogy ebben az esetben nem ti választotok, hanem az adott anyakönyvi hivatal rendeli ki a helyi hivatalos anyakönyvvezető kolléganőt. Nincs lehetőségetek saját szertartásvezetőt alkalmazni, hiszen neki nincs törvényi jogosultsága arra, hogy összeadjon Titeket.

Amennyiben szertartásvezetővel szeretnétek esküdni, először hivatali időben 2 tanúval kell megkötnötök a törvényes házasságot, csak ezek után tudjátok a szertartásvezetőt szolgáltatásait igénybe venni és a násznép előtt vele esküdni.

Érdekes módon nincs standard hozzáállás, minden anyakönyvvezető máshogy áll a polgári esküvőkhöz. Vannak olyanok, akik csak hétköznapi időpontokat tudnak adni, és persze akad olyan is, amikor mindent megszabhattok Ti, és teljes mértékben hozzátok igazodik.

A polgári esküvő ára

Magyarországon nincs egységesen meghatározva a polgári esküvő ára. Ugyanakkor a kalkuláció megállapításakor lényeges, hogy jegyespáron kívül csak a két tanú lesz-e jelen, vagy vendégek részvételével is számolni kell.

Egyes helyeken, településtől függően plusz díj felszámolására kell számítani, hogyha a polgári esküvőre a hivatali időn túl kerül sor. Az alapszolgáltatás tekintetében sincs egység. Van, ahol ingyenes, vagy minimális, 5-6000 forint összegű költségeket szabnak ki. Ha kihelyezett helyszínre szeretnétek kihívni az anyakönyvvezetőt, akkor körülbelül 40.000 forinttól szoktak árakat mondani.

Az is meghatározza a végösszeg alakulását, hogy milyen extra szolgáltatásokat szeretnétek igénybe venni.

A teljes cikk: A polgári esküvő menete

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Februárban új koncepcióval érkezik a Budapest Central European Fashion Week

Februárban új koncepcióval érkezik a Budapest Central European Fashion Week

More details
Mi lesz a neved a házasságkötés után?

Mi lesz a neved a házasságkötés után?

More details
Dübörög az esküvőturizmus Dubajban

Dübörög az esküvőturizmus Dubajban

More details
Varázslatos csipkegallérok és legyezők 1904-ből

Varázslatos csipkegallérok és legyezők 1904-ből

More details
KidExpo, 2023. november 24 -26.

KidExpo, 2023. november 24 -26.

More details
BABAMAMA EXPO, 2023. november 24 - 26.

BABAMAMA EXPO, 2023. november 24 - 26.

More details
XX. Miskolci Esküvői Kiállítás és Vásár, 2023. január 21.

XX. Miskolci Esküvői Kiállítás és Vásár, 2023. január 21.

More details
XXIII. Debreceni Esküvői Kiállítás, 2023. április 1-2.

XXIII. Debreceni Esküvői Kiállítás, 2023. április 1-2.

More details