2024. március 29., péntek - Auguszta

Magazin

A járvány hetek alatt forgatta fel a kozmetikai bérgyártást

737

Alig vesznek rúzst, a higiéniai termékek viszont tarolnak. A kozmetikai bérgyártás egyes szegmenseiben az igény és a forgalom is megnőtt a koronavírus-járvány hatására, míg más területeket gyakorlatilag teljesen tönkretett a válság. Az emberek a krízishelyzetben a nem létszükségletnek számító szépségápolási termékeket inkább nem vásárolták meg, a másik oldalon a higiéniai kozmetikumokra a fertőzés elleni védekezés jegyében nőt a kereslet.

Király Zsolt, a C&C Laboratory Kft. tulajdonosa arról beszélt, több új szereplő is megjelent a kozmetikai piacon, ők főként teljesen kezdő vállalkozások, a portfóliójukat bővíteni szándékozó cégek és közéleti személyiségek. A koronavírus-járvány az élet minden területére kihatott, gyakorlatilag néhány hét leforgása alatt változtatta meg alapjaiban a hétköznapjainkat. A kozmetikai iparágra is érezhetően hatással volt a kialakult helyzet, ugyanakkor egyfajta kettősséget is lehet érezni a piacon. Egyes szegmensekben nagyon komoly profitra tettek szert a cégek és ezáltal a bérgyártó partnerek is. Ennek oka, hogy rendkívüli többletigény keletkezett az alapvető higiéniai termékek iránt, mint például a kézfertőtlenítő. A másik oldalon viszont hatalmas pusztítást végzett a járvány, sok célországban teljes zárlatot vezettek be, így fennakadások voltak a szállításokban, de vásárlók is kétszer meggondolták, milyen szépségápolási terméket emelnek le a polcokról.

A szakember úgy fogalmazott, a bizonytalan időszakban azokat a kozmetikumokat aligha vették meg az emberek, amire nem feltétlen volt szükségük. Értelemszerűen ezekből a termékekből nem is kellett annyit legyártani a tavalyi évben. „A rúzs, a különböző szépségápolási kenceficék nem annyira hatották meg már a vásárlókat, sokkal inkább védekezni akartak a koronavírus ellen. Ez a két párhuzamos jelenség viszont kompenzálta egymást a kozmetikai ipar egészét nézve, aminek persze voltak nagy nyertesei és nagy vesztesei egyaránt” – fogalmazott Király Zsolt, a C&C Laboratory Kft. tulajdonosa.

Nagy gondot jelent a nyugat-európai zárlat

A cég termékfejlesztője hozzátette, az idei évre nem túl pozitívak általánosságban az előrejelzések, de mindezt nagyban befolyásolhatja, hogy világszerte milyen gyorsasággal sikerül visszaszorítani a járvány terjedését. Ha Nyugat-Európa fenntartja a korlátozásokat, ami például Magyarországnak egy jelentős piaca, az beláthatatlan következményekkel járhat akár már rövidtávon is.

A 2020-as évben valamelyest átalakult a kozmetikai bérgyártók ügyfélköre is. A legtöbb esetben kezdő vállalkozások, közéleti személyiségek, influenszerek vagy olyan vállalatok lépnek be a piacra, akik szeretnék szélesíteni a portfóliójukat. Király Zsolt érdekességként említette, bár az átlagemberek aligha tudják, de sok olyan komoly márka létezik, aminek egyáltalán nincs gyártókapacitása, ezért bérgyártással állítják elő a termékeiket. Hozzátette, a járványra reagálva egyre többen próbálnak online is értékesíteni, ott próbálnak brandet építeni, ami kis költséggel, rövid időn belül meg is valósítható. A C&C Laboratory Kft. tulajdonosa ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, vannak olyan alapelvek, melyekre hatványozottan oda kell figyelni, ha valaki bérgyártásban gondolkozik.

Két hónap alatt elkészülhetnek az új ügyfelek első termékei

„Fontos megfelelő minőségbiztosítási rendszerrel rendelkező partnert keresni. Ez szavatolja a gyártott anyagok lekövetését, a különböző folyamatok közötti átmenetek pontos betartását, az adminisztrálási feladatok hiánytalan elvégzését és az infrastrukturális hátteret is alapjaiban megszabja” – magyarázta. Mindenkinek azt ajánlja, keressen rá az adott bérgyártó cégre és vizsgálja meg a kapacitáslehetőségeit: hány darab termék előállítását tudják vállalni, hány tonnát tudnak lekeverni az adott időintervallumban, és hogy van-e például hideg-meleg technológia külön-külön. Fontos, hogy az adott cég rugalmasan tudja kezelni a kis szériás megrendeléseket ugyanúgy, mint a nagyobb mennyiségek legyártását. Érdemes a cégeknél a minőségbiztosítási rendszereik után is érdeklődni.

A GMP (Good Manufacturing Practice) minősítés már önmagában biztosítja a kiváló gyártási minőséget. Király Zsolt arról is beszélt, a kész tervvel érkező ügyfelek koncepciói az esetek túlnyomó részében nem valósulnak meg, ugyanis szakmailag átértékelve mindig tudnak jobbat vagy olcsóbb alternatívát kínálni nekik. Bár a minőségbiztosítási rendszerekből fakadó adminisztratív teendők miatt a C&C Laboratory Kft.-nél is bonyolultabb lett az adminisztráció, a versenytársakhoz képest a fejlesztési sebességük még mindig háromszoros. És mivel hamarabb kész lesz a termék, az ügyfelek gyorsabban is tudnak majd pénzhez jutni. A kozmetikumok előállítási ideje nagyon sok tényezőtől függ, de legjobb esetben már akár két hónapon belül kézhez kaphatja az ügyfél és elkezdheti azt értékesíteni a piacon.

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details
„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

More details
A könnyűszerkezetes házak menthetik meg a fiatalok otthonteremtését

A könnyűszerkezetes házak menthetik meg a fiatalok otthonteremtését

More details
Tavaly nem volt jó esküvőnek lenni

Tavaly nem volt jó esküvőnek lenni

More details
Itt a világ top 20 nászutas úti célja, Budapest is ott van a legnépszerűbbek között

Itt a világ top 20 nászutas úti célja, Budapest is ott van a legnépszerűbbek között

More details
Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

More details
A tökéletes konyháért nem kell messzire menni, elég csak kilátogatni a Konyhakiállításra

A tökéletes konyháért nem kell messzire menni, elég csak kilátogatni a Konyhakiállításra

More details