2024. április 16., kedd - Csongor

Esküvői turizmus megújuló várainkban

July 12, 2016 839

esk varKi ne szeretné a tökéletes napot egy gyönyörűen felújított várban tölteni? Melyik menyasszony nem álmodozik egy igazi királyi esküvőről? A folyamatban lévő és a tervek szerint 2020-ig zajló hazai várfejlesztések egyre több különleges esküvői igényt elégítenek ki, ahol az álmok valósággá válhatnak. De vajon tényleg valósággá válhatnak?

Magyarországon 2020-ig a turizmusra fordítandó európai uniós források jelentős részét meglévő attrakcióink célzott fejlesztésére használják fel, aminek eredményeként a korábbiaktól jobb és fenntarthatóbb hasznosulást várnak a projektgazdák. A gyógyhelyi, az aktív turizmust támogató vagy épp TDM-fejlesztések mellett az egyik legjelentősebb cél a Nemzeti Várprogram keretében a hazai várak komplex turisztikai vonzerővé fejlesztése.

Fotó: Végh Csaba
Fotó: Végh Csaba

A Nemzeti Várprogramban szereplő mintegy 30 – ma jellemzően rom – vár 2020-ig történő megújulása számos művészettörténészi, építészeti vitát is kivált, hiszen a legtöbb esetben ezek a helyszínek fénykorukban is folyamatosan fejlődtek, átépültek, így – különösen hiányos dokumentációk esetében – nem könnyű eldönteni a rekonstrukció fő irányvonalait. Azonban bármelyik korszak vagy építészeti megoldás is kerül megvalósításra, egy biztos: a turisztikai vonzerőként való hasznosítás kulcskérdés, hiszen a romokhoz képest sokkal komolyabb infrastruktúrát tartalmazó rekonstruált építmények hosszú távú fenntarthatósága nagy kihívást jelent majd az üzemeltetőknek, ami egyúttal a várak többségének menedzsmentjében szemléletváltozást is igényel.

A megújuló várakban már az eddigi tapasztalatok szerint is – pl. Diósgyőr, Füzér – új terek képződnek a korábbi romok helyén, az infrastruktúra így lehetővé teszi az egész éves, időjárástól független szolgáltatások nyújtását. A történelmi és látványos környezet pedig szinte önmagában biztosítja a prémium turisztikai szolgáltatások fejlesztésének lehetőségét. Az innovatív termékkapcsolások mellett az egyik hagyományosabb, ám potenciális szegmens az esküvői turizmus fejlesztése ezeken a helyszíneken.

Keresleti oldalról ez az igény alátámasztott, hiszen 2010 óta folyamatosan, összességében mintegy 20%-kal nőtt a házasságkötések száma, ami az elmúlt évben az előzetes adatok szerint meghaladta a 40 ezret. Az esküvői turizmus fellendülését elősegíti az a trend is, hogy a párok egyre jobban szeretik esküvőiket kevésbé megszokott helyen tartani, illetve a statisztikák szerint fokozatosan emelkedik a házasulandók átlagéletkora is, ami a nők esetében már 33 év, a férfiaknál 36 év. Ezek a folyamatok egyúttal azt is jelzik, hogy a megszokottól eltérő, exkluzív esküvői helyszínek esetében a párok hajlandók többet is fizetni, hiszen ebben az életkorban már jobb egzisztenciával és pontosabb, kifinomultabb elképzelésekkel rendelkeznek, mint esetleg a fiatalabban házasulók.

A tökéletes naphoz, a várbeli esküvőkhöz tehát elvileg a fizetőképes kereslet és az igazán exkluzívnak számító helyszínek, a megújuló várak is adottak.

Viszont ha jobban megvizsgáljuk a fejlesztésre kerülő várak jelenlegi állapotát, esküvői szolgáltatásait, egyelőre úgy tűnik, hogy a tökéletes nap eléréséhez még számos kihívással kell megküzdeniük e helyszíneknek, hogy ezt a potenciált az elkövetkező években ki is tudják használni. A legtöbb várfejlesztés még a tervezés fázisában van, amikor eleve célszerű lenne az esküvői turizmus igényeit is figyelembe venni, természetesen az adott helyszín történelmi hitelességének megőrzése mellett. A szertartáshoz egy lehetőleg ökumenikus kápolna, továbbá középkori jellegű vendéglátásra helyszínt biztosító terem vagy akár a nászutasok részére egy egyedi és felejthetetlen élményt biztosító szállás, lakosztály kialakítása például jó kiindulópont lehet, és ezek a várak többségében a történelem során is létező funkciók vagy helyiségek voltak, így építészeti szempontból is alátámasztható kialakításuk, ráadásul a fenntarthatóságot is jól szolgálják. A 2014-ben átadott Diósgyőri Vár jó példa erre, ahol a történelmi hangulatot árasztó és a Királynék Várához méltó reprezentatív terek kiépítésének köszönhetően már többször is megrendezésre kerültek igazán gyönyörű esküvők.

Fotó: Végh Csaba
Fotó: Végh Csaba

Az építészeti rekonstrukció mellett ugyanakkor legalább ilyen fontos – ha nem fontosabb – az egyéb esküvői szolgáltatások fejlesztése. A cikk írójának egy, a témakörben folytatott aktuális kutatása rámutatott, hogy például a hazai várak honlapjain alig néhány esetben tüntetnek fel esküvőre készülő párokat segítő információkat, és a legtöbb helyen nem beszélhetünk esküvőszervezői munkatársról, aki helyszínismeretével, bevonható és a helyszínen tapasztalt szolgáltatók ismeretével nagy terhet venne le az házasulandók válláról. Ezzel szemben számos külföldi vár esküvőkkel kapcsolatos tájékoztatását és szolgáltatását is áttekintve, e szegmenst a legtöbb helyen színvonalasan kezelik, a legtöbbször konkrét árlisták, bérleti díjak feltüntetése segíti az előzetes tájékozódást is, és az esküvőszervező kolléga közvetlen elérhetőségeit sem kell keresgetni. A várak menedzsmentje részére a hazai szállodák vagy egyéb rendezvényhelyszínek is jó példával járnak elöl, hiszen legtöbbjüknél ugyancsak megtalálhatók ezek az információk. Ebből az a távolabbra vezető következtetés is leszűrhető, hogy az újjáépülő várak esetében egyre inkább piaci szemlélettel, más esküvői vagy egyéb rendezvényhelyszínekkel versenybe szállva kell biztosítani a fenntarthatóságot, amiben a váraknak az önmaguk különlegességében rejlő előnyük mindenképpen biztosított lesz. Hiszen gondoljunk bele: ki ne szeretné az esküvőjét egyedi, romantikus, exkluzív környezetben, akár egy gyönyörűen felújított várban tartani?

 

(Esküvő Világ - http://www.turizmusonline.hu)

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

More details
OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

More details
Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

More details
Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

More details
Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details
„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

More details