2024. április 19., péntek - Emma

Magazin

A legnagyobb világmárkákkal küzd az anyagokért Ágnes

699

40 éve tervez ruhákat a Magenta feje. Felnőtt egy generáció a Magenta divatmárka megalapítása óta. Dankó Ágnes divattervező 2001-ben azzal a céllal hozta létre a márkát, hogy a minőségi alapanyagokból készült kollekciókat viselő hölgyek kiteljesedjenek nőiességükben, miközben nem kell feladniuk a kényelem iránti igényükből sem. A sikerek mögött küzdelmes évek vannak, de számtalan tervük van a jövőre nézve is.

A Magenta ruhák hazai munkaerő bevonásával, szigorúan ellenőrzött munkakörülmények között készülnek. Sokan nem tudják, hogy a márka tervezője a ’90-es és 2000-es években még a KEYO PARIS tervezője és társtulajdonosa volt.

Nem engedek el semmit, amíg nem tökéletes

„Minden szülővárosomból Dunaújvárosból indult. Még az exférjemmel alapítottuk, de már előtte is volt 1-2 márkánk. Az országos ismertséget és népszerűéget azonban a KEYO hozta el. A válásom után 2000-ben Budapestre költöztem és 2001-ben megalapítottam a Magentát. Furcsa kimondani, de közel 40 éve tervezek ruhákat” – elevenítette fel a kezdeteket Dankó Ágnes, aki a mai napig kiveszi a részét a napi munkából.

„Nem engedek egy terméket sem gyártásba úgy, amíg ne próbáltam volna fel. Addig igazítom, csiszolom, amíg tökéletes nem lesz. A munkatársaim persze néznek nagyokat, amikor egy ruhát hatodszor is átalakítottatok, de maximalista vagyok és nem tudok valami úgy elengedni, hogy nem tökéletes. Azt gondolom, hogy az öltözködés ma már nem csak arról szól, hogy betesszük az adott terméket a kosárba és fizetünk. Egy jó „shoppingolás” egy jó hangulatú üzletben teljesen más élményt tud nyújtani, főleg, ha megfelelő kiszolgálással és stílustanácsadással párosul.”

Utazások adják az inspirációt

Ágnessel az élen egy tervezői csapat készíti a ruhákat, melyhez az inspirációt sokszor Olaszország adja. „Szeretek utazni. Kedvenc úticélom Olaszország, ahol minden tekintetben átszellemülök. Egy utazás után új energiákkal feltöltődve térek haza. Ilyenkor csak úgy pattog a szikra a tervezőasztalon” – tette hozzá mosolyogva Ágnes.

A Magentánál több olyan munkatárs is van, akik a kezdetek óta a divattervezővel dolgoznak. Ahogyan a beszállítók és varrodák többsége is több mint 10-15 éve a céggel tart.

„Ragaszkodó típus vagyok. Ha valami bevált, azt tudatosan megbecsülöm és megőrzőm mind a magánéletben, mind az üzleti kapcsolatokban. Ezek a bevált partnerségek világjárvány alatt felértékelődtek, mert az elmúlt két év sok mindent próbára tett. Felborultak a beszállítói láncok és beszállítóink egy része már nem tudta régi önmagát adni. Minden átalakulóban volt, ezért nekünk is folyamatos készenlétben kellett lennünk, hogy olyan partnerekkel dolgozhassunk együtt, akik stabilan hozzák a tőlük elvárt színvonalat. Ellenkező esetben nem tudok kompromisszumot kötni és hezitálás nélkül megszakítom az üzleti kapcsolatot” – tette hozzá őszintén a divattervező, aki azt is elárulta, hogy az ő ruhatára is 80 százalékban Magenta termékekből áll.

„Csak olyan ruhákat tervezek és adok ki a kezemből, amit magam is szívesen viselek. Nekem ez szakmai kötelesség is, hiszen hordás közben is sokszor rájövök, mit lehetne még fejleszteni. A Magenta híres a jó minőségéről, sok vásárlónk mesélte, hogy az évekkel ezelőtt megvásárolt ruhákat még mindig hordják és hibátlanok. A kollégáim nagy része is Magentát hord. Nem kötelességből, hanem mert látják szakmailag azt a munkát és minőséget, amit beleteszünk. A termékeink egyébként itthon készülnek, magyar varrónők keze munkáját dicsérik és a hazai ipart erősítik. Ez mindig is fontos szempont volt számunkra. Amit csak lehet itthon szerzünk be, de sajnos ez évről évre nehezebb. Az elmúlt években bezártak a magyar anyaggyárak és kötödék. Így anyagjaink jelentős része Olaszországból jön, míg kisebb hányada Németországból és Görögországból” – mondta Dankó Ágnes.

A világjárvány okozta változások

2020-ban, amikor kitört a koronavírus-járvány és be kellett zárni a boltokat a Magenta közel 10 ezer maszk legyártásába kezdett bele. Ezeket jótékony céllal adományozták el kórházaknak, közintézményeknek, tűzoltóknak. A céljuk az volt, hogy egy üzletet se kelljen bezárniuk – sőt, kettő újat nyitottak is – és törekedtek a munkahelyek megtartására is.

„A pandémia óta sokkal nehezebb az anyagok beszerzése. Hónapokkal előre kell cselekedni és megvásárolni az anyagokat, mert már senki nem gyárt raktárra. Olaszországi ügynökünk minden nap olyan cégekkel versenyez az anyagbeszállítóknál, mint Elisabetta Franchi, Intimissimi, Patrizia Pepe, Pinko vagy a Kenzo. Sok cég gondban is volt az elmúlt időszakban. A nem megfelelő alapanyag ellátás miatt nem ritka, hogy egy-egy szezon kimaradt versenytársainknál. Én minden szezon előtt személyesen meglátogatom a gyárakat és kiválasztom a legszebb textíliákat. Korábban többszőr előfordult, hogy az általam választott anyagok és színek voltak a gyártó legnépszerűbb termékei a nagy divatcégeknél is. Ma már előfordul az is, hogy kikérik a véleményem…” – tette hozzá a divattervező.

Dankó Dániel, a márka marketing menedzsere szerint, most az inflációval, és az alapanyagárak növekedésével is meg kell küzdeniük.

„Kaptunk kritikát, hogy drágábbak lettek a termékek. Viszont az árak emelkedése egy idő után elkerülhetetlen, hiszen nem csak az alapanyagok és szállítás drágult, de a bérek is emelkedtek. Lehetetlenség tartani azokat az árakat, amik az elmúlt években voltak. Mi sokáig nem emeltünk árakat, de egy idő után muszáj volt beépíteni a termékbe” – mondta a marketing menedzser.

Közép-európai terjeszkedés és Magenta Deli

Ágnesék kész vannak a nyári kollekcióval, sőt már az őszin dolgoznak. Hosszú távon szeretnék a közép-európai piacot tovább erősíteni, hiszen jelen vannak Szlovákiában és Csehországban, de más országokból is vannak megkereséseik. Ám idén tavasszal egy új, „szerelemprojekt” is kezdetét vette.

„Elindítottuk a Magenta Delit. Év végén nyílik az első Magenta Deli & Cafe üzlet Budapesten a 12. kerületben, de a webshopunk néhány hete nyitott meg. Ugyanaz a koncepció, mint a ruháknál. Csak olyan termékeket engedek az üzletbe, amiket magam is szívesen fogyasztok vagy jószívvel ajánlom. Itt is cél összegyűjteni a hazai ipar kiválóságait, rengeteg kiváló szakemberrel, termelővel ismerkedtünk meg, akiknek a termékeit szeretnénk megismertetni az emberekkel, mert méltatlanul nem elég híresek. Szerencsére kiváló szakembereket gyűjtők magam köré, akik támogatnak és segítenek a tudásukkal, így nekem van időm jó döntéseket hozni” – mondta Dankó Ágnes.

I Forrás: Esküvő Világ

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

More details
A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

More details
OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

More details
Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

More details
Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

More details
Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details
„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

„Félünk szeretni” – Végleg eltűnik a házasság intézménye?

More details